BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Urban Stanisław
Tytuł
Zmiana poziomu i modelu spożycia żywności w Polsce
Changes in a Model of Food Consumption in Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 3, s. 149-153, bibliogr. 5 poz.
Słowa kluczowe
Gospodarka żywnościowa, Struktura konsumpcji żywności, Konsumpcja żywności, Konsumpcja
Food economy, Structure of food consumption, Food consumption, Consumption
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Omówiono zagadnienie dotyczące spożycia jednostkowego żywności oraz jego zmiany oraz modele konsumpcji żywności.

In Poland food consumption per person changed significantly in 1980-2004. Asfar as different products are concerned, the consumption per capita is considerably varied. This is owing to respective groups of consumer s preferences. In addition, model of food consumption has changed as well. Apart from traditional models, there are new ones. For instance: the model of permanent starvation, the rat race model and the gourmet model. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Kos C. 1991: Przemiany w spożyciu żywności w gospodarstwach domowych w Polsce. IRWiR PAN Warszawa.
  2. Rocznik Statystyczny GUS 2004. 2005: GUS, Warszawa.
  3. Rocznik Statystyczny Rolnictwa i Gospodarka Żywnościowa 1986-1990. GUS, Warszawa.
  4. Rocznik Statystyczny Rolnictwa i Obszarów Wiejskich. 2005: GUS, Warszawa.
  5. Urban S., Szlachta K. 2000: Ekonomika i organizacja handlu żywnością. Wydawnictwo AE we Wrocławiu.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu