- Autor
- Urban Stanisław
- Tytuł
- Zmiana poziomu i modelu spożycia żywności w Polsce
Changes in a Model of Food Consumption in Poland - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 3, s. 149-153, bibliogr. 5 poz.
- Słowa kluczowe
- Gospodarka żywnościowa, Struktura konsumpcji żywności, Konsumpcja żywności, Konsumpcja
Food economy, Structure of food consumption, Food consumption, Consumption - Uwagi
- synopsis, summ.
- Abstrakt
- Omówiono zagadnienie dotyczące spożycia jednostkowego żywności oraz jego zmiany oraz modele konsumpcji żywności.
In Poland food consumption per person changed significantly in 1980-2004. Asfar as different products are concerned, the consumption per capita is considerably varied. This is owing to respective groups of consumer s preferences. In addition, model of food consumption has changed as well. Apart from traditional models, there are new ones. For instance: the model of permanent starvation, the rat race model and the gourmet model. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Kos C. 1991: Przemiany w spożyciu żywności w gospodarstwach domowych w Polsce. IRWiR PAN Warszawa.
- Rocznik Statystyczny GUS 2004. 2005: GUS, Warszawa.
- Rocznik Statystyczny Rolnictwa i Gospodarka Żywnościowa 1986-1990. GUS, Warszawa.
- Rocznik Statystyczny Rolnictwa i Obszarów Wiejskich. 2005: GUS, Warszawa.
- Urban S., Szlachta K. 2000: Ekonomika i organizacja handlu żywnością. Wydawnictwo AE we Wrocławiu.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol