BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Witczak Anna
Tytuł
Spożycie mięsa w Polsce według różnych typów gospodarstw domowych
Meat Consumption in Poland by Different Types of Households
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 3, s. 163-166, bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Gospodarstwa domowe, Konsumpcja żywności, Mięso, Konsumpcja
Households, Food consumption, Meat, Consumption
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
Przedstawiono spożycie mięsa w Polsce w latach 2000-2004 według różnych typów gospodarstw domowych. Analizowano grupy społeczno-ekonomiczne, typ biologiczny, miejsce zamieszkania oraz grupy dochodowe gospodarstw domowych. (oryg. streszcz.)

The paper presents meat consumption in Poland in the period 2000-2004 according to different types of households. The research showed the disparity of meat consumption in individual types of households with regards for membership to given social and economic group, biological type, residences and group of profitable households. Households of farmers, retirees and pensioners were characterized the biggest level of meat consumption, but households of employees and persons from unearned sources of maintaining were characterized the smallest. Besides, the research showed that meat consumption grows along with decrease of number of person in household, improve of economical status of household and as decrease of household residences. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bywalec C. 2002: Poziom i struktura spożycia żywności w Europie środkowowschodniej na tle procesów transformacji gospodarczej. Materiały konferencyjne, SGGW Warszawa.
  2. Gulbicka B., Kwasek M. 2000: Zróżnicowanie spożycia żywności w Polsce w świetle wyników badań budżetów gospodarstw domowych. IERiGŻ, Warszawa.
  3. Gutkowska K. 2003: Zróżnicowanie poziomu i struktury spożycia żywności w różnych typach gospodarstw domowych. Żywienie Człowieka i Metabolizm, XXX, nr. 1/2,.46-52.
  4. Piekut M. 2006: Spożycie mięsa i przetworów mięsnych w polskich gospodarstwach domowych. Gospodarka Mięsna nr 1/2006, 14-18.
  5. Świetlik K. 2003a: Konsumpcja mięsa i jej uwarunkowania. Gospodarska Mięsna nr 12/2003.
  6. Świetlik K. 2003b: Tendencje w rozwoju spożycia mięsa czerwonego. Przemysł Spożywczy, nr 6/2003.
  7. Świetlik K. 2005: Spożycie mięsa w 2004 roku i jego uwarunkowania. Gospodarska Mięsna nr 7/2005, 16-25.
  8. Warunki życia ludności w 2000-2004 roku. 2001-2005: GUS, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu