BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Papuga Jerzy
Tytuł
Przetwórstwo żywności - bilans trudnego dostosowania
Źródło
Boss-Rolnictwo, 2004, nr 29, s. 8-13
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Przetwórstwo rolno-spożywcze, Rynek żywności, Standaryzacja produktów, Kontrola jakości, Jakość produktów żywnościowych, Konkurencja rynkowa, Integracja gospodarcza Polski z UE
Food industry, Agricultural and food processing, Food market, Product standardization, Quality control, Food quality, Market competition, Poland's economic integration with the EU
Abstrakt
Paradoksem jest, iż polskie przetwórstwo rolno-spożywcze, mimo iż nie dawano mu większych szans na rynkach unijnych, po 1 maja 2004 r. trzyma się całkiem dobrze. Większość zakładów nie tylko ocalała, ale także unowocześniła produkcję, szeroko zresztą korzystając m.in. z programu SAPARD. Chociaż bilans polskiego wchodzenia do UE oceniany jest raczej pesymistycznie, bezspornym jest fakt, iż większość polskiego przetwórstwa rolno-spożywczego śmiało może konkurować na rynkach europejskich, reszta zaś uzyskała czas na dostosowanie się do nowych warunków konkurencji.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-5701
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu