BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Cieślik Jerzy
Tytuł
Sytuacja przemysłu mleczarskiego w województwie małopolskim w procesie integracji z UE
Situation of Dairy Industry in Malopolska Voivodship in the Process of Integration with EU
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 1, s. 85-91, rys., tab., bibliogr. 7 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Integracja gospodarcza Polski z UE, Przemysł mleczarski, Przetwórstwo mleka
Poland's economic integration with the EU, Dairy industry, Milk processing
Uwagi
summ.
Kraj/Region
Województwo małopolskie
Małopolskie Voivodeship
Abstrakt
Opracowanie było próbą analizy dostępnych informacji na temat przemian w sektorze mleczarskim województwa małopolskiego. Analiza stanowiła identyfikację stanu dostosowania w mleczarskiej bazie surowcowej oraz w sferze przetwórstwa mleka.

The elaboration presents situation of dairy sector in Małopolska voivodship in the process of integration with EU. In particular work focuses on accommodation processes concerning the raw material base and milk processing according to the EU requirements. Those matters consist main categories important in dairy sector competitiveness in future market conditions. It has been stated that processes are too slow and can determine real threats both to milk producers and milk processors. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Chabiera J., Znaczenie jakości dla konkurencyjności rynkowej produktu, [w:] Marketing w agrobiznesie. Materiały dla studentów akademii rolniczych, red. K. Cholewicka-Goździk, FAPA, Warszawa 1997.
  2. Gornowicz M., Wpływ jakości polskiego mleka na konkurencyjność jego przetworów, AE Wrocław 2003.
  3. Iwan B., Spółdzielczość mleczarska w warunkach gospodarki rynkowej i konkurencji, "Przegląd Mleczarski" 2002, nr 1.
  4. Mleczarstwo, "Przemysł Spożywczy" 2003, nr 10.
  5. Seremak-Bulge J., Koncentracja produkcji mleka, "Rynek Mleka", MRiRW, ARR, IERiGŻ, Warszawa 2003, nr 25.
  6. Smoleński Z., Mleczarstwo polskie w procesie integracji z UE, "Przemysł Spożywczy" 2003, nr 8.
  7. Urząd Statystyczny, Kraków 2003.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu