BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Komuda Łukasz
Tytuł
Kwotowy hamulec rozwoju : Rynek skrobii ziemniaczanej
Źródło
Boss-Gospodarka, 2004, nr 9, s. 15-18
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Produkcja żywności, Rynek żywności, Przetwórstwo owocowo-warzywne, Wspieranie rolnictwa, Dopłaty dla rolnictwa
Food industry, Food production, Food market, Fruit and vegetables processing, Agriculture support, Payments for agricultural
Abstrakt
Polska jest ziemniaczaną potęgą - pod względem plonów zajmuje szóste miejsce na świecie, trzecie w Europie i pierwsze w UE. Nie można jednak tego samego powiedzieć o produkcji skrobii ziemniaczanej. Potencjał polskich zakładów jest niewykorzystany, gdyż przeszkodą jest niski poziom unijnych kwot produkcyjnych. W zamian producenci dostają obietnicę stabilizacji i zysków z dopłat.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-5566
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu