BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kalinowski Sławomir
Tytuł
Przeciwdziałanie bezrobociu na obszarach wiejskich
Źródło
Polityka Społeczna, 2004, nr 8, s. 16-19, bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Bezrobocie na wsi, Obszary wiejskie, Aktywizacja obszarów wiejskich, Wieś
Unemployment in rural area, Rural areas, Activation of rural areas, Village
Abstrakt
W artykule przedstawiono sytuację na rynku pracy w Polsce na obszarach wiejskich. Wysokie bezrobocie na tych obszarach jest wynikiem braku dostosowania siły roboczej do lokalnego rynku pracy.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. CBOS (2003), Aktualne problemy i wydarzenia 153, Warszawa.
  2. GUS (2002), Warunki życia ludności w 2001 r., Warszawa.
  3. Kłodziński M. (1999), Aktywizacja gospodarcza obszarów wiejskich, PAN, IRWiR, Warszawa.
  4. Malthus (1925), Rozprawa o prawie ludności, Warszawa-Kraków.
  5. Michna W. (1999), Bezrobocie na wsi i możliwości jego ograniczenia, IERiGŻ, Warszawa.
  6. MRiRW (2003), Plan Rozwoju Obszarów Wiejskich dla Polski na lata 2004-2006 (II projekt), Warszawa.
  7. RCSS (2003), Rezultaty negocjacji o członkostwo Polski w Unii Europejskiej i wstępna ocena ich skutków gospodarczo-społecznych, raport, Warszawa.
  8. Rosner A. (2000), Bezrobocie na wsi, w: Chłop, rolnik, farmer. Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej - nadzieje i obawy polskiej wsi, ISP, Warszawa.
  9. UKiE (2003), Bilans korzyści i kosztów przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, Warszawa.
  10. Woś A. (2002), Analiza produkcyjno-ekonomicznej sytuacji rolnictwa i gospodarki żywnościowej w 2001 roku, lERiGŻ, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-4729
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu