BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Tytuł
Niższe refundacje i ceny : Rynek mleka w poszerzonej UE
Źródło
Boss-Rolnictwo, 2004, nr 34, s. 26-27
Słowa kluczowe
Przemysł mleczarski, Produkcja mleka, Rynek żywności, Liberalizm handlowy, Dopłaty dla rolnictwa, Ceny żywności, Mleko
Dairy industry, Milk production, Food market, Trade liberalization, Payments for agricultural, Food prices, Milk
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
W zakończonym sezonie niemal wszystkie kraje liczące się na mlecznym rynku Wspólnoty przekroczyły przyznane im limity produkcji. Wyjątkiem okazała się Francja, w której dostawy mleka były najniższe od 20 lat i o około 1,5 procent niższe od "kwoty mlecznej" tego kraju. Natomiast na podsumowanie skali zmian na tym rynku po wejściu do struktur unijnych nowych członków jest jeszcze za wcześnie. Tym niemniej pewne jest, iż z uwagi na ograniczoną zasobność budżetu UE, istnieje potrzeba dalszej liberalizacji handlu postulowana przez WTO.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-5701
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu