BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Peplak Tomasz
Tytuł
Duże szanse, jeszcze większe wyzwania : Branża mięsna
Źródło
Nasz Rynek Kapitałowy, 2004, nr 11, s. 100-102
Słowa kluczowe
Rentowność produkcji, Eksport, Wynik finansowy, Produkcja mięsa, Przemysł mięsny, Przemysł spożywczy, Rynek mięsny, Konsumpcja żywności
Profitability of production, Export, Financial performance, Production of meat, Meat industry, Food industry, Meat market, Food consumption
Abstrakt
Dopiero w trzech ostatnich latach polska branża mięsna podniosła się po kryzysie rosyjskim i zaczęła odzyskiwać utracone pozycje w eksporcie na rynki wschodnie. Wzrosła rentowność, zwiększyło się zatrudnienie i liczba firm. Także w Unii Europejskiej przed polskimi producentami mięsa i wyrobów mięsnych stoją duże szanse, jak i spore wyzwania. Branża produkcji i przetwórstwa mięsnego jest największą gałęzią przemysłu spożywczego, wypracowując nieco ponad 20 procent ogółu przychodów całego przemysłu.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-9711
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu