BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Peplak Tomasz
Tytuł
Duże szanse, jeszcze większe wyzwania : Branża mięsna
Źródło
Nasz Rynek Kapitałowy, 2004, nr 11, s. 100-102
Słowa kluczowe
Przemysł mięsny, Przemysł spożywczy, Rynek mięsny, Produkcja mięsa, Rentowność produkcji, Wynik finansowy, Konsumpcja żywności, Eksport
Meat industry, Food industry, Meat market, Production of meat, Profitability of production, Financial performance, Food consumption, Export
Abstrakt
Dopiero w trzech ostatnich latach polska branża mięsna podniosła się po kryzysie rosyjskim i zaczęła odzyskiwać utracone pozycje w eksporcie na rynki wschodnie. Wzrosła rentowność, zwiększyło się zatrudnienie i liczba firm. Także w Unii Europejskiej przed polskimi producentami mięsa i wyrobów mięsnych stoją duże szanse, jak i spore wyzwania. Branża produkcji i przetwórstwa mięsnego jest największą gałęzią przemysłu spożywczego, wypracowując nieco ponad 20 procent ogółu przychodów całego przemysłu.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-9711
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu