BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kowalski Wojciech Szymon
Tytuł
Sytuacja na światowym i krajowym rynku gumy do żucia
Źródło
Nasz Rynek Kapitałowy, 2004, nr 11, s. 104-107
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Rynek żywności, Produkcja żywności, Konsumpcja żywności, Sprzedaż produktu
Food industry, Food market, Food production, Food consumption, Product sales
Firma/Organizacja
William Wrigley Jr. Co.
Kraj/Region
Polska, Świat
Poland, World
Abstrakt
Wprawdzie początków gumy do żucia upatruje się w starożytnej Grecji, a także w kulturze codziennej Majów i ich spadkobierców, to jednak rzeczywista geneza tego produktu - w najbardziej zbliżonej do dzisiejszej postaci - sięga przełomu lat 60. i 70. XIX stulecia. Aktualną i przyszłą lokomotywą wzrostu sektora produkującego gumę do żucia postrzega się w kategoriach niedawnych i obecnych "rynków wschodzących", leżących na terenie Europy Środkowo-Wschodniej oraz w krajach Azji. Światowym potentatem jest w tym sektorze firma William Wrigley Jr. Company z USA.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-9711
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu