BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Drelichowski Ludosław, Mikołajczak Bogumiła W., Grontkowski Mariusz
Tytuł
Skutki technologiczne, organizacyjne i jakościowe integracji z UE dla przemysłu mięsnego województwa kujawsko-pomorskiego
Technological, Organisational and Qualitative Effects of Integration with the EU for Meat Industry in Pomorze & Kujawy Province
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 1, s. 143-148, bibliogr. 3 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, Prawo WE, Przemysł mięsny, Restrukturyzacja dostosowawcza
Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), European Community law, Meat industry, Adjustment restructuring
Uwagi
summ.
Kraj/Region
Województwo kujawsko-pomorskie
Kuyavian–Pomeranian Voivodeship
Abstrakt
Skala przemian przedsiębiorstw przemysłu mięsnego determinowana jest działaniami dostosowawczymi, wynikającymi z umowy stowarzyszeniowej, aktów prawnych UE do prawa polskiego, obejmujących bezpieczeństwo zdrowotne żywności na każdym etapie jej pozyskiwania, przetwarzania oraz lokowania na rynku. Bardzo ważne w tym przedsięwzięciu są przepisy dotyczące warunków produkcji środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz przepisy prawa w skrócie dającego się określić jako prawo weterynaryjne. Autorzy przedstawili etapy realizacji tego procesu dostosowawczego oraz wnioski z badań przeprowadzonych w przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego województwa kujawsko-pomorskiego.

In the paper an analysis of adjustment processes in meat industry enterprises of Kujawy & Pomorze province was made. The biggest problems are resulted in necessity of satisfying hygienic and sanitary standards and requirements concerning economical efficiency under strong competition circumstances as well. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Grębowiec M., Jakość warunkiem konkurencyjności polskiego agrobiznesu na rynkach UE, Prace Nauk. AE we Wrocławiu nr 941, AE, Wrocław 2003, s. 269-274.
  2. Hybel J., Fuzje i przejęcia jako formy koncentracji kapitału w branży mięsnej, Prace Nauk. AE we Wrocławiu nr 941, AE, Wrocław 2003, s. 311-317.
  3. Łącka L., Zarządzanie jakością w MSP przetwórstwa rolno-spożywczego, Prace Nauk. AE we Wrocławiu nr 983, AE, Wrocław 2003, s. 524-529.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu