- Autor
- Drelichowski Ludosław, Mikołajczak Bogumiła W., Grontkowski Mariusz
- Tytuł
- Skutki technologiczne, organizacyjne i jakościowe integracji z UE dla przemysłu mięsnego województwa kujawsko-pomorskiego
Technological, Organisational and Qualitative Effects of Integration with the EU for Meat Industry in Pomorze & Kujawy Province - Źródło
- Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 1, s. 143-148, bibliogr. 3 poz.
- Tytuł własny numeru
- Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
- Słowa kluczowe
- Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, Prawo WE, Przemysł mięsny, Restrukturyzacja dostosowawcza
Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), European Community law, Meat industry, Adjustment restructuring - Uwagi
- summ.
- Kraj/Region
- Województwo kujawsko-pomorskie
Kuyavian–Pomeranian Voivodeship - Abstrakt
- Skala przemian przedsiębiorstw przemysłu mięsnego determinowana jest działaniami dostosowawczymi, wynikającymi z umowy stowarzyszeniowej, aktów prawnych UE do prawa polskiego, obejmujących bezpieczeństwo zdrowotne żywności na każdym etapie jej pozyskiwania, przetwarzania oraz lokowania na rynku. Bardzo ważne w tym przedsięwzięciu są przepisy dotyczące warunków produkcji środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz przepisy prawa w skrócie dającego się określić jako prawo weterynaryjne. Autorzy przedstawili etapy realizacji tego procesu dostosowawczego oraz wnioski z badań przeprowadzonych w przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego województwa kujawsko-pomorskiego.
In the paper an analysis of adjustment processes in meat industry enterprises of Kujawy & Pomorze province was made. The biggest problems are resulted in necessity of satisfying hygienic and sanitary standards and requirements concerning economical efficiency under strong competition circumstances as well. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- Grębowiec M., Jakość warunkiem konkurencyjności polskiego agrobiznesu na rynkach UE, Prace Nauk. AE we Wrocławiu nr 941, AE, Wrocław 2003, s. 269-274.
- Hybel J., Fuzje i przejęcia jako formy koncentracji kapitału w branży mięsnej, Prace Nauk. AE we Wrocławiu nr 941, AE, Wrocław 2003, s. 311-317.
- Łącka L., Zarządzanie jakością w MSP przetwórstwa rolno-spożywczego, Prace Nauk. AE we Wrocławiu nr 983, AE, Wrocław 2003, s. 524-529.
- Cytowane przez
- ISSN
- 0324-8445
- Język
- pol