BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Faka Grzegorz, Bazydło Ignacy
Tytuł
Udział surowca w kosztach całkowitych wyrobów piekarniczych na przykładzie trzech piekarni
Costs Structure in Three Bakeries
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 1, s. 149-154, tab., bibliogr. 7 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Surowce, Koszty produkcji, Piekarnictwo
Raw materials, Production costs, Bakery
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem badań było zbadanie udziału kosztów mąki i pozostałych surowców w ramach asortymentu produkcji: chleba, bułek i pozostałego pieczywa. Badania przeprowadzono w trzech piekarniach z wykorzystaniem wyników ze sprawozdawczości kosztów badanych podmiotów w ciągu dwóch lat: 2002 i 2003. W podsumowaniu podane zostały wnioski z badań.

Proportional share of meal and other raw material costs in total costs of three bakeries have been assessed. In 2002 and 2003 the raw material costs were different and amounted to (25,7% -31,4%) for wheat and rye meal and to (3,8% - 5,8%) for yeast, water, sugar and the other materials. The share of costs depended on the production type, the highest for bread, lower for rolls and the lowest for the rest of the production. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Janik M., Piekarstwo - receptury, normy, porady i przepisy prawne, Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego i Handlowo-Usługowa Spółdzielnia Samopomoc Chłopska, Warszawa 2002.
  2. Kos Cz., Szwacka-Salmonowicz J., Marketing produktów żywnościowych, PWRiL, Warszawa 1997.
  3. Matuszewski A., Ratajczak P., Logistyka produkcji w firmie wytwarzającej wyroby o krótkim okresie trwałości, "Logistyka" 2002, nr 3, s. 45-47.
  4. Puźniak U., Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna w małych i średnich piekarniach. Część III. Normy i ekonomia w produkcji piekarskiej. Handlowo-Usługowa Spółdzielnia Samopomoc Chłopska, Warszawa 2001.
  5. Stańko S., Łańcuch marketingowy na przykładzie sektora zbożowego, "Przegląd Zbożowo-Młynarski" styczeń 2004, s. 38-39.
  6. Urban R., Przetwórstwo zbóż w obliczu integracji z Unią Europejską, "Przegląd Zbożowo-Młynarski" marzec 2003, s. 2-5.
  7. Urban R., Stan przemysłowego przetwórstwa zbóż w Polsce, "Przegląd Zbożowo-Młynarski" wrzesień 2003, s. 13-15.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu