BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Góralczyk Marzena, Kułyk Piotr
Tytuł
Potencjał konkurencyjny przemysłu mleczarskiego w procesie integracji z Unią Europejską
Competitive Power of Dairy Industry in the Integration Process with the European Union
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 1, s. 214-219, tab., bibliogr. 10 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Integracja gospodarcza Polski z UE, Przemysł mleczarski, Zachowania konkurencyjne
Poland's economic integration with the EU, Dairy industry, Competitive behaviour
Uwagi
summ.
Abstrakt
Autorzy przeprowadzili analizę, której celem była ocena konkurencyjności polskiego przemysłu mleczarskiego (przy wykorzystaniu pięcioczynnikowej metody M.E. Portera) oraz przedstawili potencjalne skutki integracji Polski z Unią Europejską dla branży mleczarskiej.

The carried analysis pointed out that the integration will be changed the position of domestic producers after that process. A shortage of pre-accession adjustments will cause big fluctuation of prices. It will influence on a profitable of productions and it will change a structure of supply. The soaring quality standards increases the integration costs in the firms. The investments rate is too small it will not possible a transitions in real estates. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Analiza i ocena propozycji Komisji Europejskiej z 30 stycznia 2002 r. dla krajów kandydackich (2002), FAPA/SAEPR, Warszawa.
  2. Andruszkiewicz K., Konkurencyjność w polskim sektorze mleczarskim, "Przegląd Mleczarski" 1998, nr 9.
  3. Gorzelak E., Zmienne koleje losu polskiego mleczarstwa, "Biuletyn Informacyjny" 2003, nr 12, ARR.
  4. Krajewski K., Górska-Warsewicz H., Świątkowska M., Nowoczesny rynek konsumenta produktów mleczarskich w Polsce, "Przegląd Mleczarski" 1999, nr 5.
  5. Petrykowska J., Charakterystyka konkurencyjności sektora mleczarskiego w Polsce, [w:] red. E. Skawińska, Uwarunkowania rozwoju mleczarstwa polskiego w procesie integrowania Polski z UE, t. II, Konkurencyjność i perspektywy, Wydawnictwo Toruńska Szkoła Zarządzania, Toruń 1998.
  6. Pietrzak M., Analiza sytuacji konkurencyjnej przemysłu mleczarskiego przy zastosowaniu pięcioczynnikowej metody Portera (część 2), "Przegląd Mleczarski" 2001, nr 4.
  7. Porter M. E.; Strategia konkurencji. Metody analizy sektorów i konkurentów, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1992.
  8. Rynek mleka 2003, Raport rynkowy IERiGŻ, Warszawa.
  9. Skawińska E., Uwarunkowania rozwoju mleczarstwa polskiego w procesie integrowania Polski z UE, TNOiK, Toruń 1999.
  10. Urban R., Czynniki wzrostu konkurencyjności polskiego przemysłu spożywczego, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 1999, nr 2-3.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu