- Autor
- Góralczyk Marzena, Kułyk Piotr
- Tytuł
- Potencjał konkurencyjny przemysłu mleczarskiego w procesie integracji z Unią Europejską
Competitive Power of Dairy Industry in the Integration Process with the European Union - Źródło
- Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 1, s. 214-219, tab., bibliogr. 10 poz.
- Tytuł własny numeru
- Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
- Słowa kluczowe
- Integracja gospodarcza Polski z UE, Zachowania konkurencyjne, Przemysł mleczarski
Poland's economic integration with the EU, Competitive behaviour, Dairy industry - Uwagi
- summ.
- Abstrakt
- Autorzy przeprowadzili analizę, której celem była ocena konkurencyjności polskiego przemysłu mleczarskiego (przy wykorzystaniu pięcioczynnikowej metody M.E. Portera) oraz przedstawili potencjalne skutki integracji Polski z Unią Europejską dla branży mleczarskiej.
The carried analysis pointed out that the integration will be changed the position of domestic producers after that process. A shortage of pre-accession adjustments will cause big fluctuation of prices. It will influence on a profitable of productions and it will change a structure of supply. The soaring quality standards increases the integration costs in the firms. The investments rate is too small it will not possible a transitions in real estates. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- Analiza i ocena propozycji Komisji Europejskiej z 30 stycznia 2002 r. dla krajów kandydackich (2002), FAPA/SAEPR, Warszawa.
- Andruszkiewicz K., Konkurencyjność w polskim sektorze mleczarskim, "Przegląd Mleczarski" 1998, nr 9.
- Gorzelak E., Zmienne koleje losu polskiego mleczarstwa, "Biuletyn Informacyjny" 2003, nr 12, ARR.
- Krajewski K., Górska-Warsewicz H., Świątkowska M., Nowoczesny rynek konsumenta produktów mleczarskich w Polsce, "Przegląd Mleczarski" 1999, nr 5.
- Petrykowska J., Charakterystyka konkurencyjności sektora mleczarskiego w Polsce, [w:] red. E. Skawińska, Uwarunkowania rozwoju mleczarstwa polskiego w procesie integrowania Polski z UE, t. II, Konkurencyjność i perspektywy, Wydawnictwo Toruńska Szkoła Zarządzania, Toruń 1998.
- Pietrzak M., Analiza sytuacji konkurencyjnej przemysłu mleczarskiego przy zastosowaniu pięcioczynnikowej metody Portera (część 2), "Przegląd Mleczarski" 2001, nr 4.
- Porter M. E.; Strategia konkurencji. Metody analizy sektorów i konkurentów, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1992.
- Rynek mleka 2003, Raport rynkowy IERiGŻ, Warszawa.
- Skawińska E., Uwarunkowania rozwoju mleczarstwa polskiego w procesie integrowania Polski z UE, TNOiK, Toruń 1999.
- Urban R., Czynniki wzrostu konkurencyjności polskiego przemysłu spożywczego, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 1999, nr 2-3.
- Cytowane przez
- ISSN
- 0324-8445
- Język
- pol