BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Grębowiec Mariusz
Tytuł
Polski przemysł spożywczy i sposoby kształtowania jego pozycji konkurencyjnej w UE
Polish Food Industry and the Ways of Forming Its Competitive Position in EU
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 1, s. 227-232, rys., bibliogr. 6 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Polityka projakościowa, Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, Konkurencyjność przedsiębiorstwa, Przemysł spożywczy
Pro-quality policy, Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), Enterprise competitiveness, Food industry
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem autora był zwrócenie uwagi na potrzebę wprowadzania projakościowej polityki w polskich przedsiębiorstwach spożywczych, czyli wdrażanie systemów zarządzania jakością opartych na systemach ISO 9000, a w szczególności na HACCP. Całość zabiegów z tym związanych ma służyć zapewnieniu właściwej jakości produktów i usług, usprawnieniu zarządzania firmą, zwiększeniu konkurencyjności oraz przygotowaniu się do wejścia do Unii Europejskiej.

In paper there were shown the condition and the ways of developing Polish food industry. Moreover, main quality systems and their role in creating competitive superiority of Polish enterprises on European Union markets were taken into consideration. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bagieński S., Zarządzanie firmą w agrobiznesie. Warszawa 1999.
  2. Błażek M., Jakościowe i ekonomiczne aspekty kształtowania przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw rolno-spożywczych w Wielkopolsce, [w:] Roczniki Naukowe SERiA - Koszalin 2003.
  3. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., HACCP. Koncepcja i systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Warszawa 2001.
  4. Haffer R., Systemy zarządzania jakością w budowaniu przewag konkurencyjnych przedsiębiorstw, Toruń 2003.
  5. Morkis G., Nowoczesne systemy zarządzania jakością w polskim przemyśle spożywczym, [w:] Roczniki Naukowe SERiA, Koszalin 2003.
  6. "Przemysł Spożywczy" z lat 2000-2003.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu