BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gołębiewski Jarosław
Tytuł
Koncentracja w przetwórstwie produktów roślinnych w wybranych krajach UE
Concentration in the Processing of Vegetable Produce in the Chosen UE Countries
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 4, s. 108-112, bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Przemysł spożywczy, Przetwórstwo owocowo-warzywne, Koncentracja produkcji
Agriculture, Food industry, Fruit and vegetables processing, Concentration of production
Uwagi
synopsis, summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Celem opracowania jest przedstawienie uwarunkowań i przejawów procesów koncentracji w przetwórstwie produktów roślinnych w wybranych krajach UE. W szczególności analiza powinna określić kierunki zmian w strukturze podmiotowej przetwórstwa produktów roślinnych w krajach UE i zmiany w strukturze przetwórstwa spożywczego w Polsce w latach 1998-2003. Badaniem zostały objęte te sfery przetwórstwa spożywczego, które zajmują się przerobem produktów roślinnych. Podstawą źródłową badań byty dane Eurostatu, GUS i analizy sektorowe poszczególnych branż przetwórstwa spożywczego. (oryg. streszcz.)

The aim of the study is to analyze determinants and symptoms of the concentration process in the plant products ' processing industry in selected EU countries. Directions of changes in the food industry structure in Poland within the years 1998-2003 were studied. Researches were conducted using Eurostat, GUS data and reports on particular sectors of the food industry. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Buchholz H.E. 1998: Agrobiznes niemiecki. [W:] Encyklopedia Agrobiznesu. Fundacja Innowacja, Warszawa.
  2. Chechelski P. 2005: Zasięg procesów globalizacji w polskim przemyśle spożywczym. Komunikaty i ekspertyzy 506. IERGŻ PIB, Warszawa.
  3. Harris J.M., Kaufman P.R., Martínez S.W. (coordinator), Price C. 2002: The U.S. Food Marketing System. Competition, coordination, and technological innovations into the 21st Century. USDA.
  4. Harrison D., Rude J. 2004: Measuring industry concentration in Canada's food processing sectors. Statistics Canada, Agriculture Division, Working Paper No. 70, Ottawa.
  5. Mruk H. 2003: Analiza rynku. PWE, Warszawa.
  6. Pokorska B., Maleszczyk E. 2002: Koncentracja i integracja w handlu wewnętrznym. PWE, Warszawa.
  7. Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 364/2004 z dnia 25 lutego 2004 r. brak Urban i in. 1999.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu