BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Grębowiec Mariusz
Tytuł
Znaczenie jakości dla podnoszenia stopnia konkurencyjności przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego
Quality in Increasing Competitiveness Level of Enterprises in Agro-Food Sector
Źródło
Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia, 2006, R. 5, nr 1, s. 27-37, bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Agrobiznes, Zarządzanie jakością, Systemy jakości, Konkurencyjność przedsiębiorstwa
Agrobusiness, Quality management, Quality systems, Enterprise competitiveness
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Kwestia konkurencyjności jest niezmiernie ważnym aspektem rozwoju polskiej gospodarki. W artykule zwrócono uwagę na rosnącą rolę certyfikowanych systemów jakości jako czynnika odgrywającego istotną rolę w podnoszeniu stopnia konkurencyjności krajowych przedsiębiorstw agrobiznesu.

On the present stage of Polish economy development, the major problem is improvement of competitiveness. After Poland's accession to the European Union many entrepreneurs had to decide on ways of their further economic activities. Although the integration brought great opportunities, there were also numerous problems and fears connected with the fact. According to that, an issue of competitiveness, especially within agribusiness enterprises, is an extremely important aspect of Polish economy development. However, there are many economic as well as non-economic factors deciding on the ability of competitiveness enhancement of particular branches of economy. Both theory and practise prove that nowadays widely understood quality supported by implementation of certified quality management systems' rules can be such a factor. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Berdowski J., 2004. Zarządzanie jakością warunkiem wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstw. Wyd. WSM SIG, Warszawa.
  2. Białas G., 2000. Bariery konkurencyjności w przemyśle spożywczym w Polsce. [w:] Współczesne tendencje w zarządzaniu. Wyd. WSPiM w Chorzowie.
  3. Biuletyn informacyjny Polskiego Klubu ISO 9000.
  4. Prozowicz M., 2001. Ekonomiczne determinanty kształtowania jakości wyrobu w przedsiębiorstwie. Wyd. Uniwersytetu Szczecińskiego.
  5. Sprzednicki A., 2000. ISO - System zapewnienia jakości. Wyd. C.H. Beck, Warszawa.
  6. Urbaniak M., 1998. Marketing przemysłowy i zagadnienia jakości. Wyd. PWE, Poznań.
  7. Wasilewski L., 1999. Rozważania o jakości., Wyd. PWN, Warszawa.
  8. WebsterNew Encyklopedie Dictionary, 1994.
  9. Zatorski A., 1994. Program promocji jakości Ministerstwa Przemysłu i Handlu. [w:] Strategia jakościowa w polskich przedsiębiorstwach. Red. Wawak T. Wyd. UJ, Kraków.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1644-0757
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu