BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kasztelan Paweł
Tytuł
Producenci mleka w warunkach limitowania produkcji
Milk Producers in Conditions of the Market Supply Limits
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 4, s. 150-152, bibliogr. 2 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł mleczarski, Produkcja mleka, Mleko
Dairy industry, Milk production, Milk
Uwagi
synopsis, summ.
Abstrakt
W opracowaniu zaprezentowano zagadnienia związane z funkcjonowaniem w Polsce systemu limitowania produkcji mleka. Podstawowym celem było przedstawienie zmian jakie zaszły w grupie gospodarstw produkujących mleko w pierwszych 2 latach funkcjonowania systemu. (oryg. sytreszcz.)

The article presents issues concerning functioning of the milk quota system in Poland. The main purpose is to present the huge changes that were observed at the dairy farm level in the recent two years within functioning of the milk quota system. In that period wholesale purchases of milk increased by ca. 2 millions tonnes and number of milk suppliers decreased by 60 thousands. Observed changes stand for very significant concentration of milk production and one of the most important factors influencing those changes is the milk quota system. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. http://www.arr.gov.pl
  2. Rynek mleka. Stan i perspektywy. 2005: lERiGŻ - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa, październik.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu