BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Durska Małgorzata
Tytuł
Oswajanie niepewności a gospodarcza prorozwojowość - przypadek amerykański
Źródło
Przegląd Organizacji, 2004, nr 12, s. 17-20, bibliogr. 19 poz.
Słowa kluczowe
Niepewność, Kultura organizacji, Szacowanie ryzyka
Uncertainty, Corporate culture, Risk estimating
Abstrakt
Na podstawie literatury przedmiotu wskazano podobieństwa i różnice w postrzeganiu niebezpieczeństw przez różne kultury organizacyjne. Omówiono sposoby radzenia sobie z niepewnością w realiach amerykańskich.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. ARON R. (1997), Esej o wolnościach, tłum. M. Kowalska, Warszawa, Fundacja Aletheia.
  2. BARZINI L. (2001), Europejczycy, Warszawa, Muza SA.
  3. BAUMAN Z. (2000), Ponowoczesność jako źródlo cierpień, Warszawa, Wydawnictwo Sic!.
  4. BERNSTEIN P. L. (1996), Against the Gods. The Remarkable Story of Risk, New York, John Wiley & Sons, Inc.
  5. BOULDING K. (1982), Irreducible Certainties, "Society", vol. 20, nr 1, s. 15-17.
  6. de TOCQUEVILLE A. (1976), O demokracji w Ameryce, tł. M. Król, Warszawa, PIW.
  7. DOUGLAS M. (1996)Risk and Blame, London, Routled-ge and Kegan Paul.
  8. DOUGLAS M., WILDAVSKY A. (1983), Risk and Culture, Berkeley, University of California Press.
  9. DOUGLAS M. (1966), Purity and Danger, London, Ro-utledge and Kegan Paul.
  10. FUKUYAMA F. (1995), Trust, New York, Free Press.
  11. GRONDONA M. (2003), Kulturowa typologia rozwoju gospodarczego, [w:] L.E. HARRISON, S.P. HUNTINGTON (red.), Kultura ma znaczenie, Poznań, Zysk i S-ka, s. 101-115.
  12. HOFSTEDE G. (2001), Culture's Consequences (wyd.2), London, Sage Publication.
  13. HOFSTEDE G. (2000), Kultury i organizacje, Warszawa, PWE.
  14. LIPSET S.M., LENZ G.S. (2003), Korupcja, kultura i funkcjonowanie rynków, [w:] L.E. HARRISON, S.P. HUNTINGTON (red.), Kultura ma znaczenie, Poznań, Zysk i S-ka, s. 188-205.
  15. MERTON R. K. (1982), Teoria socjologiczna i struktura społeczna, PWN, Warszawa.
  16. NOVAK M. (1985), Przebudzenie etnicznej Ameryki, Warszawa, PIW.
  17. THOMPSON M., ELLIS R., WILDAVSKY A. (1990), Cultural Theory, Westview Press, Boulder.
  18. WEBER M. (1946), The Protestant Sects and the Spirit of Capitalism, [w:] H. GERTH, C.W. MILLS (red. i tłum.), From Max Weber. Essays in Sociology, New York, Oxford University Press, s. 302-322.
  19. WILDAVSKY A. (1988), Searching for Safety, New Brunswick, Transaction Books.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-7221
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu