BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Iwan Bolesław
Tytuł
Ocena poziomu i struktury konsumpcji mleka i jego przetworów w Polsce
Evaluation of Level and Structure of Consumption of Milk and Milk Products
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 1, s. 289-298, tab., bibliogr. 4 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Przemysł mleczarski, Poziom konsumpcji, Gospodarstwa domowe
Dairy industry, Consumption level, Households
Uwagi
summ.
Abstrakt
Autor przedstawił poziom spożycia mleka i jego przetworów w Polsce oraz podjął próbę oceny konsumpcji produktów mleczarskich w świetle badań budżetów gospodarstw domowych.

This paper included evaluation of the level and structure of consumption of milk and milk products in Poland. Inside of consumption milk and milk products we observe changed in period 1990-2003, if we camper with period 1980-1989. The demand for deep processed milk products was increased. The level of consumption of milk end milk products in Poland is less than in EU. In the future the demand for milk end milk products will increase after Poland will the member of EU.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Iwan B. i in., Rynek rolny, Wyd. FAPA, Warszawa 1998.
  2. Iwan B., Metody oddziaływania na wzrost konsumpcji artykułów mleczarskich w krajach Unii Europejskiej, "Przegląd Mleczarski" 2002, nr 2.
  3. Skorygowany program restrukturyzacji mleczarstwa w Polsce, KPSM, Warszawa 1998, Rynek mleka, Stan i perspektywy, Raport nr 25.
  4. Świetlik K., Spożycie mleka w Polsce i wybranych krajach, Wyd. IERiGŻ, Warszawa 2003.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu