BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kapusta Franciszek
Tytuł
Niektóre uwarunkowania rozwoju agrobiznesu w Polsce na początku XXI wieku
Some Agriculture Development Factors in Poland at the Beginning of the 21st Century
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 1, s. 341-346, bibliogr. 5 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Agrobiznes, Zmiany organizacyjne, Produkcja żywności, Sytuacje kryzysowe, Strategie alternatywne
Agrobusiness, Organisational change, Food production, Crisis situations, Alternative strategy
Uwagi
summ.
Abstrakt
Dochody ludności z agrobiznesu zmalały na skutek znacznego zmniejszenia zapotrzebowania na produkty żywnościowe, co z kolei przyczyniło się do ograniczenia rozmiarów produkcji surowców do wytwarzania żywności oraz samych produktów żywnościowych. Zmniejsza się także zaangażowanie czynników produkcji w agrobiznesie (siły roboczej, ziemi i kapitał). Autor zastanawia się, jakie działania należy podjąć, aby odwrócić ten niekorzystny trend przemian.

It is not justified to state that in the coming years there will be an increase in demand for food products in Poland. Since production capacity of agribusiness complex is not fully utilized there is a need to focus more closely on non-food business. The paper presents some examples of use of agricultural products to non-food needs. They were used seldom to time, what can cause an increased demand for them. Moreover, some of them (excluding materials for production of natural dyeing for food industry and pharmaceuticals) can be produced on poisoned soils, not usable for growing other plants. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Grining S., Alkohol komponentem paliw silnikowych, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2001, nr 3, s. 8.
  2. Kapusia F., Teoria agrobiznesu, Wyd. AE, Wrocław 2003.
  3. „Rocznik Statystyczny", GUS, Warszawa 2002.
  4. „Rocznik Statystyczny Rolnictwa", GUS, Warszawa 2001.
  5. Woś A., Agrobiznes, [w:] Encyklopedia agrobiznesu, Fundacja Innowacja, Warszawa 1998.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu