BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Michna Gustaw
Tytuł
Trendy w światowym rolnictwie i żywieniu ludności
Źródło
Aura, 2005, nr 4, s. 4-5
Słowa kluczowe
Wyżywienie świata, Produkcja rolna, Rolnictwo zrównoważone, Rolnictwo ekologiczne, Żywność, Polityka rolna, Bezpieczeństwo żywnościowe
Feeding the world, Agricultural production, Sustainable agriculture, Ecological agriculture, Food, Agricultural policy, Food security
Kraj/Region
Świat
World
Abstrakt
Z perspektywicznych założeń europejskiej polityki rolnej wynika, że światowa produkcja żywności do 2030 roku wzrosnąć musi o 57 procent aby zapewnić wyżywienie wzrastającej populacji, przy uwzględnieniu stale zmniejszającej się powierzchni użytków rolnych. W trendach światowych model rolnictwa musi być uzupełniany modelem produkcji środków spożywczych. Celem takiej polityki jest osiągnięcie zasad: bezpieczeństwa żywności, wysokiej jakości i różnorodności.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-3668
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu