BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Garlińska Grażyna
Tytuł
Kuszenie przysmakami
Źródło
Nowe Życie Gospodarcze, 2005, nr 24, s. 14-16
Słowa kluczowe
Produkty regionalne, Regionalizm, Przemysł spożywczy, Rolnictwo, Ochrona patentowa
Regional product, Regionalism, Food industry, Agriculture, Patent protection
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Kraj/Region
Polska
Poland
Abstrakt
W artykule podjęto temat polskich produktów regionalnych. Szacuje się, że w Polsce jest około 700 produktów, które mają sznsę uzyskać ten status. Na razie do Komisji Europejskiej trafiły wnioski o rejestrację siedmiu produktów - m.in. oscypka, bryndzy podhalańskiej, miodów pitnych. Produkty regionalne aspirujące do zaznaczenia swojej obecności na europejskich stołach muszą spełnić wysokie unijne wymagania. W Polsce sprawy te reguluje obowiązująca od lutego 2005 r. ustawa o produktach regionalnych i tradycyjnych. Produkcja wyrobów regionalnych jest szansą dla polskich obszarów wiejskich, małych producentów, związanych z miejscem wytwarzania danego artykułu czy pochodzenia surowca.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1234-5784
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu