- Autor
- Garlińska Grażyna
- Tytuł
- Kuszenie przysmakami
- Źródło
- Nowe Życie Gospodarcze, 2005, nr 24, s. 14-16
- Słowa kluczowe
- Przemysł spożywczy, Regionalizm, Rolnictwo, Ochrona patentowa, Produkty regionalne
Food industry, Regionalism, Agriculture, Patent protection, Regional product - Firma/Organizacja
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Kraj/Region
- Polska
Poland - Abstrakt
- W artykule podjęto temat polskich produktów regionalnych. Szacuje się, że w Polsce jest około 700 produktów, które mają sznsę uzyskać ten status. Na razie do Komisji Europejskiej trafiły wnioski o rejestrację siedmiu produktów - m.in. oscypka, bryndzy podhalańskiej, miodów pitnych. Produkty regionalne aspirujące do zaznaczenia swojej obecności na europejskich stołach muszą spełnić wysokie unijne wymagania. W Polsce sprawy te reguluje obowiązująca od lutego 2005 r. ustawa o produktach regionalnych i tradycyjnych. Produkcja wyrobów regionalnych jest szansą dla polskich obszarów wiejskich, małych producentów, związanych z miejscem wytwarzania danego artykułu czy pochodzenia surowca.
- Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Cytowane przez
- ISSN
- 1234-5784
- Język
- pol