BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Garlińska Grażyna
Tytuł
Pozostaną najsilniejsi
Źródło
Nowe Życie Gospodarcze, 2006, nr 2, s. 29
Słowa kluczowe
Rynek mięsny, Produkcja mięsa, Przemysł mięsny, Produkcja żywności, Rynek żywności, Integracja gospodarcza Polski z UE
Meat market, Production of meat, Meat industry, Food production, Food market, Poland's economic integration with the EU
Abstrakt
Artykuł dotyczy rozwoku polskiego rynku drobiarskiego. Mimo niekorzystnych dla tej branży informacji o zagrożeniu ptasią grypą produkcja mięsa drobiowego wzrasta. Jednocześnie jednak ceny spadają. Dużo większe szanse mają zakłady drobiarskie, dysponujące własnymi fermami, a nawet własną siecią sprzedaży. Eksport drobiu jest korzystny dzięki istniejącej nadal, lecz zmniejszającej się coraz bardziej różnicy cen w Polsce i w krajach UE-15.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1234-5784
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu