- Autor
- Łącka Irena
- Tytuł
- Transfer technologii pomiędzy uczelniami a sektorem MŚP przemysłu spożywczego - teraźniejszość i przyszłość
Technology Transfer between Universities and SME-s Sector Food Processing - Present and Future - Źródło
- Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 1, s. 529-534, bibliogr. 12 poz.
- Tytuł własny numeru
- Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
- Słowa kluczowe
- Przemysł spożywczy, Transfer technologii, Małe i średnie przedsiębiorstwa
Food industry, Technology transfer (TT), Small business - Uwagi
- summ.
- Abstrakt
- Autorka omówiła stan obecny i w przyszłości idei aktywnego partnerstwa środowisk nauki i biznesu w dziedzinie nowych technologii na potrzeby MŚP przetwórstwa spożywczego. Zdaniem autorki, partnerstwo tego rodzaju może przynieść liczne korzyści, odczuwalne zarówno przez jego uczestników, jak i region, w którym działają.
The article presents in range of transfer of technology the problem of co-operation between SME-s of food processing and universities. The authoress describe the present state and perspective of co-operation the SME-s of food industry from local institutions scientifically investigative in range of transfer of new technologies. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- Baruk J., Dylematy rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw, "Gospodarka Narodowa" 2002, nr 3.
- Cieślicki M., Uwarunkowania rozwoju strategicznego małych firm w Polsce w kontekście integracji z Unią Europejską, "Przegląd Organizacji" 2003, nr 9.
- Gontarz A., Parki, czyli technologie i przeszkody, "Computerworld" 2002, nr 45.
- Łącka I., Udział MSP w konsorcjach międzynarodowych jako szansa na uczestnictwo w europejskich projektach badawczych. Studia i Materiały, t. XVIII/XIX, nr 1-2, Seria: Referaty, IBEN, Gorzów Wlkp. 2001.
- Łącka I., Bariery i szansę rozwoju MSP przetwórstwa spożywczego województwa zachodniopomorskiego, Studia i Materiały, t. XV1II/XIX, nr 1-2, Seria: Referaty, IBEN, Gorzów Wlkp., 2001a.
- Łącka I., Parki technologiczne w Północnej Karolinie jako przykład skutecznego współdziałania dla rozwoju regionu, [w:] Jakość życia w regionie, red. J. Karwowski, US, Szczecin 2003.
- Łącka I., Parki technologiczne na pograniczu Polski i Niemiec jako szansa dla rozwoju regionu, [w:] Osiągnięcia transgranicznej współpracy polsko-niemieckiej w społeczno-gospodarczej aktywizacji obszarów przygranicznych, t. l, WEiOGŻ AR, Szczecin 2003a.
- Marciniec B.M., Tworzenie i rozwój parków naukowych i technologicznych w Europie, http://www.ppnt.poznan.pl, 2003.
- Nauka i technika w 1999 roku, GUS Warszawa 2001.
- Polski przemysł żywnościowy. Raport 2001, Polska Federacja Producentów Żywności, Warszawa 2001.
- "Rocznik Statystyczny Przemysłu" 2002, GUS, Warszawa 2002.
- Szczepaniak I., Wigier M., Innowacyjny przemyśl spożywczy-nośnikiem rozwoju obszarów wiejskich, Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu nr 980, AE, Wrocław 2003.
- Cytowane przez
- ISSN
- 0324-8445
- Język
- pol