BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Łącka Irena
Tytuł
Transfer technologii pomiędzy uczelniami a sektorem MŚP przemysłu spożywczego - teraźniejszość i przyszłość
Technology Transfer between Universities and SME-s Sector Food Processing - Present and Future
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 1, s. 529-534, bibliogr. 12 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Transfer technologii, Małe i średnie przedsiębiorstwa
Food industry, Technology transfer (TT), Small business
Uwagi
summ.
Abstrakt
Autorka omówiła stan obecny i w przyszłości idei aktywnego partnerstwa środowisk nauki i biznesu w dziedzinie nowych technologii na potrzeby MŚP przetwórstwa spożywczego. Zdaniem autorki, partnerstwo tego rodzaju może przynieść liczne korzyści, odczuwalne zarówno przez jego uczestników, jak i region, w którym działają.

The article presents in range of transfer of technology the problem of co-operation between SME-s of food processing and universities. The authoress describe the present state and perspective of co-operation the SME-s of food industry from local institutions scientifically investigative in range of transfer of new technologies. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Baruk J., Dylematy rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw, "Gospodarka Narodowa" 2002, nr 3.
  2. Cieślicki M., Uwarunkowania rozwoju strategicznego małych firm w Polsce w kontekście integracji z Unią Europejską, "Przegląd Organizacji" 2003, nr 9.
  3. Gontarz A., Parki, czyli technologie i przeszkody, "Computerworld" 2002, nr 45.
  4. Łącka I., Udział MSP w konsorcjach międzynarodowych jako szansa na uczestnictwo w europejskich projektach badawczych. Studia i Materiały, t. XVIII/XIX, nr 1-2, Seria: Referaty, IBEN, Gorzów Wlkp. 2001.
  5. Łącka I., Bariery i szansę rozwoju MSP przetwórstwa spożywczego województwa zachodniopomorskiego, Studia i Materiały, t. XV1II/XIX, nr 1-2, Seria: Referaty, IBEN, Gorzów Wlkp., 2001a.
  6. Łącka I., Parki technologiczne w Północnej Karolinie jako przykład skutecznego współdziałania dla rozwoju regionu, [w:] Jakość życia w regionie, red. J. Karwowski, US, Szczecin 2003.
  7. Łącka I., Parki technologiczne na pograniczu Polski i Niemiec jako szansa dla rozwoju regionu, [w:] Osiągnięcia transgranicznej współpracy polsko-niemieckiej w społeczno-gospodarczej aktywizacji obszarów przygranicznych, t. l, WEiOGŻ AR, Szczecin 2003a.
  8. Marciniec B.M., Tworzenie i rozwój parków naukowych i technologicznych w Europie, http://www.ppnt.poznan.pl, 2003.
  9. Nauka i technika w 1999 roku, GUS Warszawa 2001.
  10. Polski przemysł żywnościowy. Raport 2001, Polska Federacja Producentów Żywności, Warszawa 2001.
  11. "Rocznik Statystyczny Przemysłu" 2002, GUS, Warszawa 2002.
  12. Szczepaniak I., Wigier M., Innowacyjny przemyśl spożywczy-nośnikiem rozwoju obszarów wiejskich, Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu nr 980, AE, Wrocław 2003.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu