BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Knecht Damian
Tytuł
Orientacja rynkowa w przedsiębiorstwach przetwórstwa i handlu mięsem
Market Orientation in Meat Processing Industry and Meat Trading Enterprises
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Marketing : problemy teorii i praktyki marketingu (2), 2006, nr 1110, s. 126-132
Słowa kluczowe
Orientacja rynkowa, Konkurowanie na rynkach branżowych, Rynek mięsny, Produkcja żywności, Przemysł mięsny, Funkcjonowanie przedsiębiorstwa na rynku
Market orientation, Competitiveness of products, Meat market, Food production, Meat industry, Enterprises functioning in the market
Uwagi
summ.
Abstrakt
Przedstawiono sposób kształtowania się pozycji rynkowej przedsiębiorstw specjalizujących się handlem i przetwórstwem mięsnym, oraz ich znaczenie na rynku polskim. Ze względu na różne opinie o orientacjach rynkowych branży mięsnej, przedstawiono opinie 21 firm przetwórstwa mięsnego. Informacje do badań otrzymano poprzez przeprowadzenie wywiadów z wykorzystaniem kwestionariusza. Autor zwraca szczególną uwagę na fakt nie prowadzenia badań przez przedsiębiorstwa.

A study of salespeople indicates their good understanding of market orientation as well as knowledge of marketing tools and their use. The major concerns are that companies do not conduct constant market research and that only a small percentage of employees participate in trainings. Executives' indications concerning the improvement in profitability and the evaluation of the current sales organization and management system ought to be taken into account not only while planning marketing activities, but also, primarily, while organizing sales. Although a number of opportunities exists for the native sector in the EU meat market, market orientation ought to be consequently developed.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Knecht D., Jasek S., Przyszłość i perspektywy opłacalności przemysłu mięsnego w Polsce, Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Trzoda chlewna w gospodarce narodowej”, Zeszyty naukowe AR, nr 405, Wrocław 2001.
  2. Koćwin-Podsiadła M., Antosik K., Rynek mięsa wieprzowego w Polsce i wyzwania w procesie integracji z Unią Europejską. Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Trzoda chlewna w gospodarce narodowej”, Zeszyty naukowe AR, nr 405, Wrocław 2001.
  3. Oktaba L., 40 procent firm zagrożonych bankructwem, „Rzeczpospolita” nr1, 1997.
  4. Oktaba L., Po czterech latach kryzysu czas na rozwój, „Rzeczpospolita” nr 268, 1997.
  5. Urban R., Analiza przewag komparatywnych na poziomie przemysłu rolno – spożywczego, IERiGŻ, Warszawa 2000.
  6. Urban R., Przemysł mięsny w końcu XX wieku, „Gospodarka Mięsna” nr 8, 1997.
  7. Zięba S., Powodzenie krajowego przemysłu mięsnego tkwi w koncentracji potencjału, „Gospodarka Mięsna” nr 4, 1998.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
1732-0720
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu