BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Urban Stanisław
Tytuł
Jakość ziemi jako czynnik konkurencyjności gospodarstw rolnych indywidualnych
Quality of Land as Factor of Farm Competitiveness
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 983, t. 2, s. 461-468, bibliogr. 2 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
Słowa kluczowe
Grunty rolne, Jakość gruntów rolnych, Gospodarstwa rolne, Konkurencyjność rolnictwa, Produkcja rolna
Arable land, Quality of agricultural land, Arable farm, Agricultural competitiveness, Agricultural production
Uwagi
summ.
Abstrakt
Przedstawiono wpływ jakości gleb na strukturę zasiewów i obsadę inwentarza żywego oraz na wydajność produkcji rolnej. Omówiono wpływ jakości gleb na przychody pieniężne gospodarstw.

An analysis has been conducted on the grounds of the accountancy from the Institute of Agricultural Economics and Food Economy in Warsaw, which is derived from private farms. The production and financial outgoings are being influenced by the quality of land being used. Thus, that is the main factor of competitiveness in the agriculture. However, taking a chance that is created by the land quality is the problem of major importance. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Wyniki rachunkowości rolnej gospodarstw indywidualnych 1998. IERJGŻ, Warszawa 1999.
  2. Wyniki rachunkowości rolnej gospodarstw indywidualnych 2000. TERiGŻ, Warszawa 2001.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu