BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Ozimek Irena
Tytuł
Miejsce zakupu a bezpieczeństwo konsumentów na rynku żywności
Place of Purchase and Consumer's Safety in the Foods Market
Źródło
Handel Wewnętrzny, 2006, nr 1, s. 27-33
Słowa kluczowe
Bezpieczeństwo produktów, Bezpieczna żywność, Handel artykułami żywnościowymi
Safety of products, Safe food, Food trade
Firma/Organizacja
Inspekcja Handlowa
Abstrakt
Transformacja w polskim handlu w ciągu ostatnich lat doprowadziła do zwiększenia szans wzrostu szans wyboru dla konsumentów. Autorka podaje wyniki ankiety przeprowadzonej w celu wykazania nieprawidłowości towarzyszących sprzedaży żywności.

The transformations in trade in Poland over the past dozen or so years have led to creation of an opportunity to increase the choise by the Polish consumer of the place of food sales;however the results of both control actions and surveys carried out among consumers confirm occurence of irregularities in the place of foods sales. This evidences the need to intensify the control actions in this respect, and to implement by trade outlets the standards ensuring a greater foods safety in order to better protect the consumer in the market foods.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. P. Dąbrowski, M. Wójcik, BRC Global Standard — Food — nowości. SPO-ROL — dotacje dla branży rolno-spożywczej, „Przemysł Spożywczy" 2005, t. 59.
  2. E. Dorobińska, Żywność. Międzynarodowe standardy. Wysokie wymagania dla dostawców, „Gazeta Prawna" 2004, nr 100 (1209)
  3. D. Kołożyn- Krajewska, K.Godlewska, T. Sikora, HACCP w sklepie spożywczym, „INFOR” 2004, nr 6.
  4. A. Kurzyńska, BRC, „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności" 2004, nr 3.
  5. P.A. Luning, W. J. Marcelis, W.M.F. Jongen, Zarządzanie jakością żywności. Ujęcie technologiczno-menedżerskie, WNT, Warszawa 2005. M. MacDonald, Audit czyli współpracować, nie terroryzować, „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności” 2005, nr 2.
  6. Ochrona środowiska 2005, w serii: „Informacje i Opracowania Statystyczne", GUS, Warszawa 2005.
  7. http://www.aims.biz.pl
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0438-5403
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu