BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Poczta Walenty, Mrówczyńska-Kamińska Aldona
Tytuł
Tworzenie i rozdysponowanie produkcji przemysłu spożywczego na tle związków z gospodarką narodową
Creating and Distributing of Food Industry Production in Terms of Relations with National Economy
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 2, s. 177-184, rys., tab., bibliogr. 6 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Zarządzanie produkcją, Zaopatrzenie materiałowe
Food industry, Production management, Material supply
Uwagi
summ.
Abstrakt
W opracowaniu przedstawiono tworzenie i rozdysponowanie produkcji w przemyśle spożywczym. W pierwszym etapie analizy omówiono zaopatrzenie materiałowe przemysłu spożywczego oraz pozostałe działy agrobiznesu. W kolejnej części zaprezentowano strukturę tworzenia podaży produktów przemysłu spożywczego, natomiast w ostatnim etapie jej rozdysponowanie. Zakres czasowy badań dotyczył lat 1995-1999. Analiza objęła wzajemną relację przemysłu spożywczego (III strefa agrobiznesu) z przemysłem wytwarzającym środki produkcji i usługi dla przemysłu spożywczego (strefa I) i rolnictwem (strefa II).

The aim of the paper was to disclose food industry material supply along with creating and distribution of food industry products' supply. The economic development initialised an increase in significance self-supply in food industry material supply. The significance of an agriculture in this scope was diminished. Food industry products' supply is intended mainly for a final demand which is composed mainly of household consumption. The rest of supply is intended for an indirect consummation mainly of food industry. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bilans przepływów międzygałęziowych za 1995 rok, Informacje i Opracowania Statystyczne, GUS, Warszawa 1999.
  2. Mrówczyńska A., Agrobiznes w Polsce; Regionalne zróżnicowanie rozwoju, AE, Poznań, 2003 (praca doktorska).
  3. Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU), GUS, Warszawa 2000.
  4. Rachunek podaży i wykorzystania wyrobów i usług za lata 1996-1999, GUS, Warszawa 1996-1999.
  5. Woś A., Związki rolnictwa z gospodarką narodową, PWRiL, Warszawa, 1979.
  6. Woś A., Elastyczność popytu na żywność, [w:] Encyklopedia agrobiznesu, red. A. Woś, Wyd. Fundacja Innowacja, Warszawa 1998.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu