BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jokiel Grzegorz, Marciszewska Anna
Tytuł
Innowacje w małych i średnich przedsiębiorstwach branży spożywczej Dolnego Śląska w przededniu integracji z Unią Europejską
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2002, nr 963, s. 162-173, wykr., bibliogr. 7 poz.
Tytuł własny numeru
Zmiana warunkiem sukcesu : integracja, globalizacja, regionalizacja - wyzwania dla przedsiębiorstw
Słowa kluczowe
Małe i średnie przedsiębiorstwa, Innowacyjność przedsiębiorstw, Przemysł spożywczy, Integracja gospodarcza Polski z UE
Small business, Enterprise innovation, Food industry, Poland's economic integration with the EU
Uwagi
streszcz., summ.
Kraj/Region
Dolny Śląsk
Abstrakt
Referat opiera się na przeprowadzonych badaniach 33 firm z sektora małych i średnich przedsiębiorstw branży spożywczej na Dolnym Śląsku. Badania te zostały przeprowadzone metodą wywiadu bezpośredniego pod koniec 2001 roku i weszły w skład raportu "Poziom innowacyjności małych i średnich przedsiębiorstw Dolnego Śląska w branży spożywczej" przygotowanego zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego. Autorzy na podstawie wyników badań próbują dokonać oceny poziomu innowacyjności badanych firm. (abstrakt oryginalny)

The paper is based on the research into 33 firms of the SME sector operating in the food industry sector in the region of Lower Silesia. The research was conducted using the method of direct interview in late 2001 and was included in the report entitled "The Innovativeness Level of Small and Medium-Sized Enterprises of Lower Silesia Operating in the Food Sector" which was prepared at the commission of the Marshal's Office of the Dolnośląskie Voivodeship. The authors try to assess the innovative level of firms under the study basing on research results. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Drucker P., (1994): Praktyka zarządzania, Czytelnik - Nowoczesność, Akademia Ekonomiczna w Krakowie.
  2. Kay J., (1996): Podstawy sukcesu firmy, PWE Warszawa.
  3. Nasierowski W., (1997): Zarządzanie rozwojem techniki, Poltext, Warszawa.
  4. Parvi A., (1993): Innowacje, Wyższa Szkoła Pedagogiczna, Opole.
  5. Penc J., (1999): Innowacje i zarządzanie w firmie, Placet Warszawa.
  6. Rogers D., (1962): Diffusion of Innovation, Free Press, New York.
  7. Ustawa prawo działalności gospodarczej z 19 listopada 1999 roku.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu