BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kolek Jan (Wydział Towaroznawstwa), Kozłowski Tomasz (Instytut Towaroznawstwa), Walden-Kozłowska Adalberta (Wydział Towaroznawstwa i Zarządzania Produktem)
Tytuł
Informacja konsumencka na opakowaniach produktów spożywczych
Printed Information on Packages of Food Products
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1993, nr 415, s. 13-30, bibliogr. 20 poz.
Słowa kluczowe
Opakowalnictwo, Informacyjna funkcja opakowania, Informacja konsumencka, Opakowania produktów spożywczych, Kodeks oznaczania żywności FAO, Kod kreskowy
Packaging science, Information function of packaging, Consumer information, Food packaging, FAO code of food labeling, Bar code
Uwagi
summ.
Abstrakt
Omówiono oznaczenia opakowań jednostkowych produktów spożywczych wg wymagań krajowych, podstawy legislacyjne informacji żywieniowej na opakowaniach, rodzaje informacji żywieniowej, wskazania przy wprowadzaniu takiej informacji, inne znaki na opakowaniach produktów spożywczych, przykłady oznakowania opakowań. W posumowaniu podano uwagi własne oraz propozycje sposobu oznaczania opakowań produktów spożywczych.

Against the background of Polish law and the regulations being in force in Western Europe, the state of marking packages of food products is discussed. On the basis of the performed studies, having regard to the present rules of the law, the authors give instructions on how to mark packages so that they carried the most accurate information about the goods. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. BN-87/8020-02 Ryby i przetwory rybne.
  2. BN-75/8050 Tłuszcze roślinne jadalne.
  3. BN-90/809701 Wyroby cukiernicze trwałe. Herbatniki,
  4. BN-87/8130-01 Koncentraty spożywcze.
  5. BN-79/8165-13 Mrożone owoce i warzywa.
  6. Chwiałkowski H., Wybrane formy i zasady instytucjonalnego oddziaływania na jakość produktów rynkowych w Szwajcarii, AE, Kraków 1987, maszynopis powielony.
  7. Czosnyka W., Mazur Z., normalizacja opakowań do artykułów spożywczych, Wyd. Normalizacyjne, Warszawa 1970.
  8. Directive 79/112/EEC, OJNOL 33.80.2 1979 and Council Directive 89-395-EEC, OJNOL 186, 30.6.1989.
  9. Greg E.: Conclusion and Solutions Packaging" 1989, nr 11.
  10. Kirk T., "Nutr. and Fd. Sci." 1988, nr 114.
  11. Kołłajtis-Dołowy A,, Roszkowski W., Informacje żywieniowe na etykietach produktów spożywczych "Przemysł Spożywczy" 1991, nr 5-6.
  12. PN-90/A-86003 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko spożywcze.
  13. PN-90/0-7925 Opakowania jednostkowe z zawartością. Znaki i znakowanie. Wymagania podstawowe.
  14. PN-90/0-75005 Kod kreskowy EAN.
  15. Swindin Ch.E.A., Materiały z sympozjum SCAN-Poland'90, Poznań 24-25.09.1990.
  16. Trentowski K., Budowa i zastosowanie kodu kreskowego FAN, "Opakowanie" 1989, nr 1.
  17. Tyszkiewicz S., O czym konsument żywności wiedzieć powinien, "Przemysł Spożywczy" 1990, nr 9.
  18. Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z 25.11.1970, Dz.U.1971, nr 29, poz. 245.
  19. Zarządzenie MPPiS, Dz. U. MPPiS 1975, nr 144, poz. 27.
  20. Zarządzenie MZiOS, M.P.Dz.U.Rz.P. 1990, nr 45, poz. 348.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu