BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Klimczak Bożena
Tytuł
Powody uniwersalnej i trwałej współpracy
Reasons of the Universal and Durable Cooperation.
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2005, nr 1090, s. 42-55, bibliogr. 36 poz.
Tytuł własny numeru
Działania zbiorowe w teorii i praktyce
Słowa kluczowe
Współpraca gospodarcza, Konflikt interesów, Metody rozwiązywania konfliktów
Economic cooperation, Interests conflict, Conflicts solving methods
Uwagi
summ.
Abstrakt
Omówiono różne wersje egoizmu jako przesłanki współpracy. Wykazano ograniczenia wyjaśniające współpracę za pomocą racjonalnego egoizmu, a następnie przedstawiono altruizm jako powód współpracy. W podsumowaniu wyrażono sceptycyzm co do możliwości jednoznacznego rozpoznania motywów współpracy.

The subject of this paper are the reasons of - and for the cooperation. Several points of view in this subject are discussed, namely, selfishness rational outcome-oriented, selfishness relational process-oriented and nonselfishness. The main problem is: what are the reasons of the universal and durable cooperation? The answer is, that motivation to collective action is a mixed one, but the universal and durable cooperation requires nonselfish orientation, some people and the process-oriented selfish majority. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Akerlof G. (1983), Loyalty Filters, "American Economic Review", nr 73 (1).
  2. Axelrode R. (1986), The Evolution of Cooperation, Basic Books, New York.
  3. Baier K. (1998), Egoizm, [w:] Przewodnikpo etyce, red. P. Singer, KiW, Warszawa.
  4. Boulding K.E. (1962), Conflict and Defense: A General Theory, Harper and Row, New York.
  5. Cooley C. H. (1976), Adam Smith View of Man, "Journal of Law and Economics", nr 19.
  6. Elster J. (1985), Rationality, Morality and Collective Action, "Ethics", nr 96.
  7. Engel Ch. (2003), Causes and Management of Conflicts, "Journal of Institutional and Theoretical Economics", nr 159.
  8. Frankfurt H. (1971), Freedom of the Will and the Concept of the Person, "The Journal of Philosophy", nr 1, vol. LXVIII.
  9. Gauthier D. (1986), Morals by Agreement, Clarendon Press, Oxford.
  10. Gouldner A. (1960), The Norm of Reciprocity: A Preliminary Statement, "American Sociological Review", nr 25.
  11. Griffin J. (2000), Sąd wartościujący, Alatheia, Warszawa.
  12. Griffin J. (1986), Well-being; Its Meaning, Measurement and Moral Importance, Clarendon Press, Oxford.
  13. Hobbes T. (1954), Lewiatan, PWN, Warszawa.
  14. Malinowski B. (1980-2001), Argonauci zachodniego Pacyfiku, [w:] Dzieła, PWN, Warszawa.
  15. Margolis H. (1982), Selfishness, Altruism and Rationality. A Theory of Social Choice, University of Chicago Press, Chicago.
  16. Mauss M. (1960), The Gift. Forms of Exchange in Archaic Societies, Routledge and Kegan, London.
  17. Mclntyre A. (1995), Krótka historia etyki, PWN, Warszawa.
  18. Olson M. (1965), The Logic of Collective Action: Public Goods and Theory of Groups, Harvard University Press, Cambridge.
  19. Olson M. (1982), The Rise and Decline of Nations, Yale University Press, New Haven.
  20. Parfit D. (1984), Reasons and Persons, Oxford University Press, Oxford.
  21. Polanyi K. (1971), Primitive, Archaic and Modern Economics, Beacon Press, Boston.
  22. Robbins L. (1935), An Essay on the Scope and Nature of Economic Science, McMillan, London.
  23. Schelling T.C. (1978), Micromotives and Macrobehavior, W.W. Norton, New York.
  24. Schelling T.C. (1960), The Strategy of Conflict, Oxford University Press, Oxford.
  25. Sen A. (1973), Behaviour and the Concept of Preference, Economica N.S. Ang., nr 40 (159).
  26. Sen A. (1979), Rational Fools: A Critique of the Behavioural Foundations of Economic Theory, [w:] Philosophy and Economic Theory, Oxford University Press, Oxford.
  27. Sen A. (1982), Rights and Agency, "Philosophy and Public Affairs", zima.
  28. Simmel G. (1955), Conflict and the Web of Group - Affiliation, The Free Press, New York.
  29. Smith A. (1954), Badania nad naturą i przyczynami bogactwa narodów, PWN, Warszawa.
  30. Smith A. (1989), Teoria uczuć moralnych, PWN, Warszawa.
  31. Stigler G.J. (1982), The Economist as Preacher, Basil Blackwell, Oxford.
  32. Stirner M. (1995), Jedyny i jego własność, Warszawa.
  33. Taylor M. (1982), Community, Anarchy and Liberty, Cambridge University Press, Cambridge.
  34. Truman D. (1951), The Governmental Process, A.A. Knopf, New York.
  35. Udehn L. (1996), The Limits of Public Choice, Routledge, London.
  36. Werhane P.H. (1991), Adam Smith and His Legacy for Modern Capitalism, Oxford University Press, Oxford.PNAEWr05n1090s.42-55
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu