BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Murai Hideki, Kimizuka Yoshiro
Tytuł
Over the waves: accounting flowed into Japan
Źródło
Zeszyty Teoretyczne Rachunkowości, 2006, t. 34, nr 90, s. 157-170, bibliogr. 28 poz.
Słowa kluczowe
Rachunkowość
Accounting
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Artykuł stanowi pierwszą próbę przedstawienia w ujęciu historycznym oddziaływań zagranicznych metod rachunkowości na rozwój rachunkowości w Japonii. Zachodnie zasady księgowości zostały wprowadzone w Japonii w 1873 r. i były stosowane zwłaszcza w bankach. Zastąpiły one japoński sposób księgowości, który zaproponowali bogaci kupcy. „Zasady rachunkowości biznesowej", które wprowadzono w 1949 r., obowiązywały japońską praktykę przez długie lata, lecz nie sprostały kryzysowi finansowemu, mimo kilkakrotnemu ich ulepszaniu. Doprowadziły one do „wielkiego wstrząsu w rachunkowości". Japońskie instytucje rachunkowości były nieodzownymi czynnikami rozwoju ekonomicznego. (abstrakt oryginalny)

This is the first trial to survey historically the import and results of the foreign accounting methods in Japan. The western bookkeeping was first introduced in 1873, and especially spread on banks. It replaced the Japanese ways of bookkeeping which had been designed by some rich merchants. „Business Accounting Principles", announced in 1949, governed Japanese accounting practice for long years but could not respond to the financial crisis, notwithstanding repeated revision, and brought about „Accounting Big Bang". In conclusion, Japanese accounting institutions were indispensable elements for the economic development. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Fukuda Y. (ed.), (1985), Shoup's Japanese Taxation, Tokyo, Kasumi Shuppansha.
  2. Funada I. (1934), Tax Accounting, Tokyo, Toyo Shuppan.
  3. Funada I. (1937), On TaxAffairs, Tokyo, Chikura Shobo.
  4. GDNH (1997), The Great Dictionary of National History (GDNH), Tokyo, Yoshikawa Kobunkan.
  5. GSIR (1927), (reprinted in 1984), General Survey ofthe Imperial Railway (GSIR), Tokyo, Harashobo.
  6. Kawahara K. 1979, Bookkeeping Methods in the Edo Era, Tokyo, Gyosei.
  7. Kimizuka Y. (1990), Costing Regulations in 1882, Accounting Study", Accounting, Research Institute of Nihon University.
  8. Kimizuka Y., * Evolution of Japanese Cost Accounting to 1945, „Costing Heritage Studies in Honor ofS. Paul Garner, Finley Graves(ed.), Harrisonburg, Virginia.
  9. Kimizuka Y., *(1992), Cost Accounting in The Meiji Era, „Sakushin Business Review" No. l, pp. 13-42.
  10. Kimizuka Y., *(1995), Cost Accounting and the War the Japanese experience, „The Journal of Commerce", Vol. 36, No. 5-6, Tokyo, Chuo University, pp. 171-192.
  11. Muramatsu K. (ed.), (1956), History of Mitsubishi Heavy Industry Corporation (MHIC), Tokyo, MHIC.
  12. Nishikawa K. (1982), The History of Formation of Studies in Bookkeeping in Japan, „A bibliographical introduction", Yushodo Shoten.
  13. Nishikawa K. (1966), The Characteristic of the Development History of Japanese Book-keeping, „Kaikei"(Accounting), January 1966, p.61.
  14. Nishikawa K., *(1958), The Early History of Double-entry of Bookkeeping in Japan, „Studies in the History of Accounting ", Littleton and Yamey (ed.), Irwin.
  15. Nishikawa N. (1993), Views on Accounts of Mitsui Family, Tokyo, Hakuto Shobo.
  16. Ohta T. (1934), Commentary of Working Rules of Financial Statements, Tokyo, Koyoshoten.
  17. Ohta T. (1968), The Another Side Story of the Modern Accounting - a biography, Tokyo, Chuo Keizaisha.
  18. Ohtsuki, Kimizuka et al. (1972), Cost Accounting, Tokyo, Yuhikaku.
  19. Printing Bureau PB) (l 885), Printing Bureau Regulations, Tokyo, PB.
  20. Printing Bureau, (1907), An Historical Record of the Printing Bureau, Tokyo, PB.
  21. Printing Bureau (1921), The Life of Ryosuke Tokuno, Tokyo, PB.
  22. Sato, S. and Miyajima, H. (supervised), (1965), History of Post-war Tamtion, Tokyo, Zeimukeiri Kyokai.
  23. Supreme Commander for the Allied Powers (SCAP), (1947), Instructions for Preparation of Financial Statements of Manufacturing and Trading Companies, Tokyo, SCAP.
  24. Takahashi K. (1968), Employed Foreigners 6, Tokyo, Kajima Publishing Institute.
  25. The Shoup Mission, (1949), Report on Japanese Taxation (4 vols.), Tokyo, GHQ.
  26. Yamada N. (1968), Employed Foreigners 4, Tokyo, Kajima Publishing Institute.
  27. Yamaguchi F. (1998), Accounting History of Nihon Yusen Company, Tokyo, Hakuto Shobo.
  28. YNA (1915), The History of Yokosuka Naval Arsenal (YNA), Yokosuka, YNA.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-4381
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu