BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Safin Mariusz B. (University of London), Ratinger Tomas (Research Institute of Agricultural Economics, Praha, Czech Republic)
Tytuł
The Own Price Elasticities for Pig, Cattle and Milk in Poland
Elastyczność cen na trzodę chlewną, bydło i mleko w Polsce
Źródło
Przegląd Statystyczny, 1995, vol. 42, z. 2, s. 217-227, bibliogr. 8 poz.
Statistical Review
Słowa kluczowe
Szacowanie prawdopodobieństwa, Konsumpcja gospodarstw domowych, Konsumpcja
Probability estimation, Consumption in household, Consumption
Uwagi
streszcz.
Abstrakt
Prawie idealny system konsumpcji w Polsce jest szacowany z pomocą techniki maksymalnego prawdopodobieństwa pełnej informacji. Elastyczność Al popytu uzyskana na poziomie detalu jest stosowana, aby uzyskać ceny na bydło, trzodę chlewną i mleko na poziomie gospodarstwa wiejskiego. Otrzymane zmienne mogą posłużyć dla modelowania polityki rolnej i zastąpienia istniejącej, która jest z reguły utrzymywana lub zakładana ad hoc. (abstrakt oryginalny)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Christensen L, Jorgenson D., Lau L., Transcendental Logarithmic Utility Functions, American Economic Review, June 1975, No 65, (1975), pp. 367-383.
  2. Deaton A., Muellbauer J., An Almost Ideal Demand System. The American Economic Review, Vol. 70, No 3, June 1980 (1980), pp. 312-326.
  3. Green R., Alston M., Elasticities in AIDS model. American Journal of Agricultural Economics, May 1990, (1993), pp. 442-445.
  4. Muellbauer J., Aggregation, Income Distribution and Consumer Demand, Review of Economics Study, Oct. 1975, 75 (1975), 525-43.
  5. Muellbauer J., Community Preferences and the Representative Consumer, Econometrica, Sept. 1976,44 (1976),979-99.
  6. Oskam A.J., Osinga E., Analysis of demand and supply in the dairy sector of the Netherlands, European Review of Agricultural Economics, No 9, (1982), pp. 365-413.
  7. Stone J.R.N., The Measurement of Consumers' Expenditure and Behaviour in the United Kingdom 1920-1938. Vol. 1, Cambridge 1953.
  8. USDA ERS, Retail to Farm Linkage for a Complete Demand System of Food Commodities. Wohlgenant M.K., Haidacher R.C. Technical Bulletin Number 1775. United States Department of Agriculture. Economic Research Service. Washington, DC 20005-4788 (1989).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0033-2372
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu