BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szlachta Krystyna
Tytuł
Perspektywy rozwoju rolnictwa i wybranych branż przemysłu spożywczego po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Perspectives for Development of Agriculture and Chosen Trades of Food Industry after Accession to the EU
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 2, s. 304-310
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Integracja gospodarcza Polski z UE, Kryteria integracji z UE, Rolnictwo, Przemysł spożywczy
Poland's economic integration with the EU, EU enlargement criteria, Agriculture, Food industry
Uwagi
summ.
Abstrakt
Autorka zastanawia się, czy rolnictwo polskie z bardzo niekorzystną strukturą obszarową, niedoinwestowane i stosujące przestarzałę metody technologiczne, ma szanse na sprostanie konkurencyjnej ofercie z krajów unijnych? Czy stan polskiego przetwórstwa żywności zostanie dopasowany do wymogów unijnych? Celem autorki było zbadanie, jak w ocenach naukowców wyglądają nasze możliwości, co jest atutem, a co słabością polskiego systemu żywnościowego?

The perspectives for agricultural production can be used for development of labour-demanding, ecological (on not devastated areas) plantations of flowers, herbs, fruits and vegetables. In the biggest trades of food industry improvement of products quality and competitiveness can be observed. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu