BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Zieliński Kazimierz (Kolegium Ekonomii, Finansów i Prawa)
Tytuł
Dywersyfikacja jako kierunek przeobrażeń w produkcji polskiego rolnictwa
Product Differentiation as a Direction of Changes within Polish Agriculture
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 2, s. 478-483, bibliogr. 7 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Produkcja rolna, Dywersyfikacja produkcji, Planowanie scenariuszowe
Agriculture, Agricultural production, Production diversification, Scenario planning
Uwagi
summ.
Kraj/Region
Polska
Poland
Abstrakt
W artykule przedstawiono zagadnienie dywersyfikacji w produkcji rolnej. Podzielono produkty rolne na trzy grupy: rośliny uprawne i inwentarz żywy, uprawy przemysłowe oraz drobna produkcja rolna. Ostatnia część artykułu zawiera scenariusze rozwoju rynku rolnego i pomysły dotyczące działań w przyszłości. (MP)

After presenting the need for differentiation, agricultural products were divided into three groups: traditional crops and livestock products, industrial crops and agricultural products with small markets. The latter part of the study deals with possible development scenarios and presents concepts for future actions. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Gradziuk P., Energetyczne wykorzystanie biomasy -przyszłościowa sfera agrobiznesu, [w:] Agrobiznes a rozwój wsi i rolnictwa w warunkach przygotowań do przystąpienia do Unii Europejskiej, red. S. Urban, AE, Wrocław 2000, s. 76-79.
  2. Groen J., Pedersen P. O., Consequences for the Rural Areas of Innovation and Structural Changes in the Danish Agro-industrial Complex, "Notat" 1986 nr 8.
  3. Holzer J.Z., Demograficzne uwarunkowania rozwoju Polski, "Wiadomości Statystyczne" 2001, nr l, s. 14.
  4. Kapusta F., Agrobiznes i uwarunkowania jego rozwoju w Polsce, [w:] Agrobiznes a rozwój wsi i rolnictwa w warunkach przygotowań do przystąpienia do Unii Europejskiej, red. S. Urban, AE, Wrocław 2000, s. 104-110.
  5. Nietupski T., Możliwości zmian struktury obszarowej i powiększania dochodów rolników na Dolnym Śląsku, [w:] Agrobiznes w krajach Europy Środkowej w aspekcie integracji z Unią Europejską, 1.1, AE, Wrocław 1988, s. 59.
  6. Rigby D., Young T., Burton M., The Development of and Prospects for Organic Farming in the UK, "Food Policy" 2001, nr 6, s. 559-613.
  7. Zieliński K., Elastyczność podaży produktów rolniczych w Polsce, AE, Kraków 2002, s. 144-164.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu