- Autor
- Urban Roman, Gburczyk Sławomir, Szczepaniak Iwona, Rowiński Janusz, Wigier Marek
- Tytuł
- W polskiej gospodarce żywnościowej
- Źródło
- Nowe Życie Gospodarcze, (dodatek) - Zmiany w sektorze żywnościowym po rozszerzeniu Unii Europejskiej, 2007, nr 17, s. 2-6
- Słowa kluczowe
- Przemysł rolno-spożywczy, Polityka rolna, Rolnictwo, Gospodarka żywnościowa
Agri-food industry, Agricultural policy, Agriculture, Food economy - Uwagi
- Zawiera tabele: [1] Wyniki handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi, [2] Zmiany struktury obszarowej gospodarstw rolnych, [3] Sytuacja dochodowa rolnictwa i przemysłu spożywczego, [4] PROW-2013. Podział środków między grupy działań; oraz rysunki: [1] Indeksy cen produktów rolnych, żywności i wskaźniki inflacji, [2] Tempo wzrostu produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego (w cenach stałych) w stosunku do tego samego okresu roku poprzedniego, [3] Struktura projektów według celów głównych inwestycji w przemyśle spożywczym
- Firma/Organizacja
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Kraj/Region
- Polska
Poland - Abstrakt
- W artykule opisano efekty jakie wywarło na sektor żywnościowy przystąpienie Polski do Unii Europejskiej. Wzajemne otwarcie rynków stało się impulsem to jeszcze większego rozwoju gospodarki żywnościowej w Polsce. Wejście Polski do UE spowodowało przyspieszenie procesów dostosowawczych zakładów tzw. Sektorów wrażliwych do standardów UE. Autor omawia założenia programu PROW-2013 i analizuje jego możliwy wpływ na polski przemysł rolno-spożywczy.
- Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Cytowane przez
- ISSN
- 1234-5784
- Język
- pol