- Autor
- Rowiński Janusz
- Tytuł
- Jakie korzyści z integracji
- Źródło
- Nowe Życie Gospodarcze, (dodatek) - Zmiany w sektorze żywnościowym po rozszerzeniu Unii Europejskiej, 2007, nr 17, s. 13-15,19
- Słowa kluczowe
- Przemysł rolno-spożywczy, Gospodarka żywnościowa, Polityka rolna, Rolnictwo, Handel zagraniczny
Agri-food industry, Food economy, Agricultural policy, Agriculture, Foreign trade - Uwagi
- Zawiera tabele: [1] Wartość produkcji rolniczej w cenach otrzymywanych przez producentów i w cenach bazowych, [2] Wskaźniki cen nominalnych produktów rolnych w latach 2002-2006, [3] Wskaźniki dochodu rolniczego w latach 2001-2006, [4] Handel zagraniczny artykułami rolno-spożywczymi w latach 2003-2005
- Firma/Organizacja
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Abstrakt
- Opisano korzyści odniesione przez państwa, które przystąpiły do Unii Europejskiej w 2004, pod względem rozwoju gospodarki żywnościowej. Omówiono dane zawarte w raporcie Komisji Europejskiej, zawierającym podstawowe dane statystyczne o rolnictwie UE. Autor ocenia, że po przystąpieniu do UE nowych członków ich warunki ekonomiczne produkcji poprawiły się, jednak ich udział w imporcie i eksporcie rolno-spożywczym poza teren UE jest znikomy.
- Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Cytowane przez
- ISSN
- 1234-5784
- Język
- pol