BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Rowiński Janusz
Tytuł
Jakie korzyści z integracji
Źródło
Nowe Życie Gospodarcze, (dodatek) - Zmiany w sektorze żywnościowym po rozszerzeniu Unii Europejskiej, 2007, nr 17, s. 13-15,19
Słowa kluczowe
Gospodarka żywnościowa, Polityka rolna, Przemysł rolno-spożywczy, Rolnictwo, Handel zagraniczny
Food economy, Agricultural policy, Agri-food industry, Agriculture, Foreign trade
Uwagi
Zawiera tabele: [1] Wartość produkcji rolniczej w cenach otrzymywanych przez producentów i w cenach bazowych, [2] Wskaźniki cen nominalnych produktów rolnych w latach 2002-2006, [3] Wskaźniki dochodu rolniczego w latach 2001-2006, [4] Handel zagraniczny artykułami rolno-spożywczymi w latach 2003-2005
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Opisano korzyści odniesione przez państwa, które przystąpiły do Unii Europejskiej w 2004, pod względem rozwoju gospodarki żywnościowej. Omówiono dane zawarte w raporcie Komisji Europejskiej, zawierającym podstawowe dane statystyczne o rolnictwie UE. Autor ocenia, że po przystąpieniu do UE nowych członków ich warunki ekonomiczne produkcji poprawiły się, jednak ich udział w imporcie i eksporcie rolno-spożywczym poza teren UE jest znikomy.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1234-5784
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu