BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mroczek Robert, Szczepaniak Iwona, Wigier Marek
Tytuł
W nowych krajach członkowskich
Źródło
Nowe Życie Gospodarcze, (dodatek) - Zmiany w sektorze żywnościowym po rozszerzeniu Unii Europejskiej, 2007, nr 17, s. 7-12
Słowa kluczowe
Przemysł rolno-spożywczy, Gospodarka żywnościowa, Polityka rolna, Rolnictwo
Agri-food industry, Food economy, Agricultural policy, Agriculture
Uwagi
Zawiera tabele: Ludność, powierzchnia kraju oraz produkt krajowy brutto (PKB) nowych członków UE (stan w 2005 roku)
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Autor charakteryzuje sektor żywnościowy i gospodarkę żywnościową w krajach, które przystąpiły do Unii Europejskiej w 2004 roku. Ocenia się, że poziom gospodarczy nowych członków UE jest ponad dwukrotnie niższy, wynika to między innymi z faktu, że kraje te mają mniejsze terytoria i znacznie mniejszy potencjał ludnościowy, i gospodarczy. W strukturach przemysłu spożywczego tych krajów dominują podmioty małe i bardzo małe, o słabej pozycji rynkowej. Autor wskazuje podobieństwa w procesach i efektach dostosowywania sektora rolno-spożywczego u nowych członków do wymagań UE.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1234-5784
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu