- Autor
- Mroczek Robert, Szczepaniak Iwona, Wigier Marek
- Tytuł
- W nowych krajach członkowskich
- Źródło
- Nowe Życie Gospodarcze, (dodatek) - Zmiany w sektorze żywnościowym po rozszerzeniu Unii Europejskiej, 2007, nr 17, s. 7-12
- Słowa kluczowe
- Przemysł rolno-spożywczy, Gospodarka żywnościowa, Polityka rolna, Rolnictwo
Agri-food industry, Food economy, Agricultural policy, Agriculture - Uwagi
- Zawiera tabele: Ludność, powierzchnia kraju oraz produkt krajowy brutto (PKB) nowych członków UE (stan w 2005 roku)
- Firma/Organizacja
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Abstrakt
- Autor charakteryzuje sektor żywnościowy i gospodarkę żywnościową w krajach, które przystąpiły do Unii Europejskiej w 2004 roku. Ocenia się, że poziom gospodarczy nowych członków UE jest ponad dwukrotnie niższy, wynika to między innymi z faktu, że kraje te mają mniejsze terytoria i znacznie mniejszy potencjał ludnościowy, i gospodarczy. W strukturach przemysłu spożywczego tych krajów dominują podmioty małe i bardzo małe, o słabej pozycji rynkowej. Autor wskazuje podobieństwa w procesach i efektach dostosowywania sektora rolno-spożywczego u nowych członków do wymagań UE.
- Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Cytowane przez
- ISSN
- 1234-5784
- Język
- pol