BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Parzuchowski Lech
Tytuł
Polski przemysł spożywczy w UE
Źródło
Nowe Życie Gospodarcze, 2007, nr 16, s. 16-18, tab., wykr.
Słowa kluczowe
Gospodarka żywnościowa, Przemysł rolno-spożywczy, Przemysł spożywczy
Food economy, Agri-food industry, Food industry
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Kraj/Region
Polska
Poland
Abstrakt
Autor charakteryzuje polski przemysł spożywczy po wejściu Polski do Unii Europejskiej. Ocenia, że stanie się państwem członkowskim przyspieszyło tempo wzrostu produkcji przemysłu spożywczego, poprawiło sytuację ekonomiczną przedsiębiorstw oraz zwiększyło ich aktywność inwestycyjną. Głównym czynnikiem ożywienia gospodarczego było otwarcie dla polskich produktów dużego rynku zbytu. Autor zauważa wzrost eksportu i popytu krajowego, jeśli chodzi o przemysł spożywczy oraz omawia rozwój czterech głównych rodzajów przetwórstwa rolno-spożywczego.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1234-5784
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu