BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wrzosek Krystyna
Tytuł
Proces dostosowania przemysłu spożywczego do działania w obliczu akcesji do Unii Europejskiej i globalizacji na przykładzie przemysłu mleczarskiego
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2002, nr 963, s. 609-619, bibliogr. 6 poz.
Tytuł własny numeru
Zmiana warunkiem sukcesu : integracja, globalizacja, regionalizacja - wyzwania dla przedsiębiorstw
Słowa kluczowe
Proces dostosowania, Przemysł spożywczy, Przemysł mleczarski, Kryteria integracji z UE, Zmiany organizacyjne, Restrukturyzacja przedsiębiorstw, Restrukturyzacja dostosowawcza
Adjustment process, Food industry, Dairy industry, EU enlargement criteria, Organisational change, Restructuring of enterprises, Adjustment restructuring
Uwagi
streszcz.
Abstrakt
Przemysł spożywczy w Polsce podlega przyśpieszonym przemianom w obliczu postępującej globalizacji i dostosowywania się do wymogów Unii Europejskiej. Podstawowe kierunki koniecznych przemian to koncentracja finansowa, organizacyjna, internacjonalizacja, specjalizacja, dywersyfikacja i doskonalenie systemów zarządzania oraz struktur organizacyjnych. (abstrakt oryginalny)

Heading towards the EU accession and challenged by globalization processes Polish food stuff industry, in particular dairy products sector, faces in-depth structural reorganization. Fundamental changes involve concentration of production, financial and organizational resources, the development of internationalization strategy, specialization in one specific line of production while maintaining diversity in overall activity, and the perfection of management systems. Some improvement is needed in the area of organizational culture and personnel morale. (JW)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Białowąs P., (2002): Uwagi o restrukturyzacji przedsiębiorstw w Polsce. "Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstw", nr 2.
  2. Chechelski P., (2001): Przewidywane kierunki rozwoju przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 6.
  3. Mierzwa D., (2001): Strategie rozwoju spółdzielni europejskich. "Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa" nr 10.
  4. Pasternak K., (1999): Koncentracja w przemyśle. Istota, stan i tendencje. "Przemysł Spożywczy", nr 5.
  5. Wesołowski J.W., (2001): Współczesne problemy globalizacji. "Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa", nr 5.
  6. Wrzosek K., (2000): Rozważania na temat pozycji i roli lidera zmian na przykładzie spółdzielni Avonmore w Irlandii, [w:] Zmiana warunkiem sukcesu. Materiały Konferencyjne, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu im. O Langego we Wrocławiu, "Prace Naukowe AE we Wrocławiu", nr 879, Wrocław.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu