BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Ptasińska Joanna (Wydział Towaroznawstwa i Zarządzania Produktem), Popek Stanisław (Wydział Towaroznawstwa i Zarządzania Produktem)
Tytuł
Badanie determinantów jakości wyrobów ciastkarskich biszkoptowych
The Quality Determinants of Sponge Cakes
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2006, nr 705, s. 85-91, bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Przemysł spożywczy, Produkcja żywności, Jakość produktów żywnościowych, Piekarnictwo
Commodity science, Food commodities, Food industry, Food production, Food quality, Bakery
Uwagi
summ.
Abstrakt
Przedstawiono ocenę determinantów jakości wyrobów ciastkarskich biszkoptowych o nazwie "Babeczki śniadaniowe" i "Babeczki śniadaniowe piernikowe, ciemne" na przykładzie produktów firmy "Ciasteczka z Krakowa" Sp. z oo. Zagadnienie takie w dostępnej literaturze przedmiotu rzadko było podejmowane. Do analizy jakości omawianych wyrobów wyselekcjonowano parametry fizykochemiczne oraz sensoryczne, które wydają się najbardziej istotne z konsumenckiego punktu widzenia.

The sector of bakery and biscuit products is one of the greatest sectors of the secondary food processing. The sector produces annually about 4 million tonnes of products, which covers 90% of the demand in the country. In this connection the objective of the work was to assess the quality determinants of sponge cakes called "Breakfast Buns" and "Breakfast Gingerbread Buns, Dark" produced by the company Ciasteczka z Krakowa Sp. z o.o., as such a problem had scarcely been dealt with in the literature on the topic. On the basis of the results obtained it can be stated that the tested products were characterized by high quality, both in respect of the sensory parameters and the physicochemical properties (original abstract).
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Ambroziak Z., Produkcja piekarsko-ciastkarska cz. 1., WSiP, Warszawa 1998.
  2. PN-98/A-74252. Wyroby i półprodukty ciastkarskie. Metody badań.
  3. PN-71/A-88021. Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie zawartości tłuszczu.
  4. PN-59/A-88022. Wyroby cukiernicze. Oznaczanie zawartości popiołu.
  5. PN-98/A-88115. Wyroby ciastkarskie. Wyroby biszkoptowe i biszkoptowo-tłuszczowe.
  6. PN-98/A-89000. Wyroby i półprodukty ciastkarskie.
  7. Rocznik statystyczny 2003, GUS, Warszawa 2004.
  8. Towaroznawstwo żywności. Podstawowe metody analityczne, pod red. Z. Cichoń, Wydawnictwo AE w Krakowie, Kraków 2001.
  9. Urban R., Drożdż J., Tendencje rozwojowe przemysłu piekarskiego i cukierniczego, "Przemysł Spożywczy" 2002, nr 6.
  10. ZDN-99/RR-4. Zakładowy Dokument Normalizacyjny. Babeczka śniadaniowa.
  11. ZDN-99/RR-5. Zakładowy Dokument Normalizacyjny. Babeczka śniadaniowa piernikowa ciemna.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu