BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mongiało Zbigniew
Tytuł
Analiza problemów certyfikacji dla procesów zarządzania jakością produkcji rolniczej
Analysis of Certification Problems for Quality Management Processes of Agricultural Production
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 983, t. 2, s. 66-75, bibliogr. 16 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
Słowa kluczowe
Certyfikacja, Jakość produktów rolnych, Zarządzanie jakością, Produkcja rolna
Certification, Quality of agricultural products, Quality management, Agricultural production
Uwagi
summ.
Abstrakt
Artykuł dotyczy problemu wdrażania systemów jakości do produkcji rolnej. Zdaniem autora proces wdrażania systemów jakości powinien przebiegać wielotorowo, obejmując: szkolenia rolników, przygotowanie infrastruktury umożliwiającej certyfikację systemu zarządzania jakością (SZJ) w gospodarstwie rolnym, opracowanie procedur rolniczych, z uwzględnieniem wymagań związanych z prowadzeniem kontroli jakości.

In the article the analysis of the possibility of introducing the certification of the quality of agricultural managing process allowing the requirements of the standard PN - EN ISO 9001 : 2001 has been made. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamowski Z. (1977): Podstawy ekonomiki i organizacji przedsiębiorstw rolnych. PWRiL, Warszawa.
  2. Bieganowski A., Bzowska-Bakalarz M., Bartnik G., Banach M. (2001): Analiza procesu produkcji buraków cukrowych uwzględniająca wymagania norm ISO 9001:2000. "Inżynieria Rolnicza" nr 10, Lublin, s. 15-24.
  3. Hamrol A., Mantura W. (1998): Zrządzanie jakością - teoria i praktyka. PWN, Warszawa- Poznań, s. 366.
  4. Jabłońska L. (1992): Czy wprowadzić holenderski model sprzedaży produktów ogrodniczych. "Ogrodnictwo" nr 1, s. 6-8.
  5. Juran J.M. (1995): Summary, Trends, and Prognosis a History of Managing for Quality. ASQC Quality Press, Milwaukee, Wisconsin.
  6. Kopeć B. (1962): Ekonomika i organizacja gospodarstw rolniczych w zarysie. PWRiL, Warszawa.
  7. Kubiak K. (1993): Marketing produktów ogrodniczych. COBRO, Warszawa, s. 47-59.
  8. Maleszka A. (1997): Narzędzia sterowania jakością w polskiej gospodarce wolnorynkowej. AE, Poznań.
  9. Mongiało Z. (2002): Systemy zapewnienia jakości produktów rolnych., Rozpr. AR Szczecin, s. 209.
  10. Myszewski J.M., (1998): Zarządzanie zmiennością. ORGMASZ. Warszawa, s. 160.
  11. Niemczyk E. (1990): Integrowana produkcja jabłek. "Sad nowoczesny" nr 12, s. 14-17.
  12. Niemczyk E. (1992): Integrowana produkcja owoców w świecie. "Sad Nowoczesny" nr 9, s. 23-28.
  13. Nowicki M., Wasilewski L. (1998): Przewodnik po Dyrektywach Nowego Podejścia UE. ORGMASZ, Warszawa.
  14. Reisch E., Zeddies J. (1995): Wprowadzenie do ekonomiki i organizacji gospodarstw rolnych 2. AR w Poznaniu.
  15. Wawak T. (1996): System jakości ISO 9000. WIE, Kraków.
  16. Zalewski R.I. (1998): Zarządzanie jakością w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego. TNOiK, Toruń, s. 154.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu