BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Czechowska-Liszka Maria (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Jakość serów podpuszczkowych dojrzewających dostępnych w handlu detalicznym na terenie Krakowa
The Quality of Rennet Maturing Cheeses Available at Retail Stores in Cracow
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2007, nr 743, s. 135-147, bibliogr. 5 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Sery, Jakość produktów żywnościowych, Badanie żywności, Przemysł mleczarski
Commodity science, Food commodities, Cheeses, Food quality, Food research, Dairy industry
Uwagi
summ.
Abstrakt
Różnorodność asortymentowa serów oraz stwierdzony korzystny wpływ ich spożywania na organizm spowodowały dynamiczny wzrost spożycia tych produktów. Wysoka wartość odżywcza i dietetyczna serów podpuszczkowych uwarunkowana jest ich składem chemicznym. Aby jednak sery mogły stanowić dla człowieka w pełni wartościowy pokarm, muszą posiadać nie tylko wysoką wartość odżywczą i dobrą jakość, lecz także powinny cechować się nienaganną jakością zdrowotną.

The objective of the research work was to analyze and assess the quality of rennet maturing cheeses available in the market in Cracow. Five sorts of rennet cheese purchased at retail stores we re subjected to sensory and physicochemical analyses. The sensory quality of all the tested cheese samples proved to be good, and the physicochemical indices were generally in accordance with the standards. On the basis of the carried out studies it has been stated that the quality of rennet maturing cheeses available in the Cracow market is satisfactory (original abstract).
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Białek A., Badanie i ocena jakości serów podpuszczkowych dojrzewających dostępnych na rynku w jednostkach sieci detalicznej, praca magisterska, kier. M. Czechowska-Liszka, AE w Krakowie, Kraków 2003.
  2. Kolanowski W., Świderski F., Towaroznawstwo żywności przetworzonej, SGGW, Warszawa 1999.
  3. PN-68/A-86230 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery podpuszczkowe dojrzewające.
  4. PN-73/A-86232 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery. Metody badań.
  5. Ziajka S., Dzwolak W., Szteyn J., Trudności i uwarunkowania we wdrażaniu HACCP w przemyśle mleczarskim, "Przegląd Mleczarski" 2001, nr 1.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu