BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jacukowicz Zofia
Tytuł
Płaca rodzina
Living wage
Źródło
Polityka Społeczna, 2007, nr 8, s. 22-25, bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Poziom płac, Wynagrodzenie godziwe, Praca w domu, Rodzina
Wage level, Fair remuneration, Homeworking, Family
Abstrakt
W niniejszym artykule podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czym jest płaca rodzinna i czy różni się od ogólnej definicji wynagrodzenia za pracę. Czy oznacza ona zasadę opłacania pracy na poziomie wystarczającym na utrzymanie rodziny, czy stanowi odrębną kategorię ekonomiczną. Płaca rodzinna, jako wartość oraz wyraz solidarności i sprawiedliwości, wyrażana jest w wielu dokumentach programowych. Uwypuklana jest w nich rola rodziny, potrzeba zapewnienia jej odpowiedniego dochodu, a także inne aspekty polityki rodzinnej, jak praca zawodowa kobiet, opieka nad dziećmi itp. Zwolennicy płacy rodzinnej pomijają lub przesuwają na dalsze miejsce zasadę opłacania pracy według jej wartości. Zasada opłacania według pracy stanowi istotę wynagrodzenia i w niniejszym artykule jest traktowana jako przeciwstawienie płacy rodzinnej. (abstrakt oryginalny)

This paper addresses the question what is a living wage and how it differs from the general definition of remuneration, described as just and fair remuneration for work. The appropriate level of living wage for Poland is discussed. The idea of treating the remuneration as a show of solidarity, preventing poverty, as well as enabling families to develop and raise children, is presented. Treating remuneration as a living wage requires the guarantee of sufficient pay for the family father. The discrepancy between the remuneration in Poland and sufficient living wage is shown. An alternative point of view about remuneration, stating that the amount of remuneration should reflect the value of the work performed, regardless of who performed the work, is presented. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Dyczewski L. (1995), Płaca sprawiedliwa i słuszna, "Ethos" nr 32.
  2. Fagan P. (1997), Budowanie dobrobytu i niezależności rodziny, "Społeczeństwo" nr 1-2.
  3. GUS (2005), Płaca brutto - Struktura wynagrodzeń według zawodów w październiku 2004 r., Warszawa.
  4. Jacukowicz Z. (2000), Poziom płac a koszt utrzymania rodziny, "Polityka Społeczna" nr 10.
  5. Kurowski P. (2005), Minimum socjalne: marzec 2005r., "Polityka Społeczna" nr 9.
  6. O przyszłość w Solidarności i Sprawiedliwości. Słowo Rady Kościoła Ewangelickiego w Niemczech i Konferencji Episkopatu w Niemiec na temat sytuacji gospodarczej i społecznej w Niemczech (1997), "Społeczeństwo" nr 3.
  7. Petty W. (1962), Tractise of takses Contribution, Londyn.
  8. Pius XI (1931), Encyklika Quadragesimo anno.
  9. Trujillo A.L. (1997), Rodzina i ekonomia. Wprowadzenie, "Społeczeństwo" nr 1-2.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-4729
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu