- Autor
- Spychalski Grzegorz
- Tytuł
- Systemy zarządzania jakością w agrobiznesie w kontekście doskonalenia kapitału ludzkiego
Quality Management Systems in Agribusiness in the Context of Human Resources Improvement - Źródło
- Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 983, t. 2, s. 313-318, bibliogr. 5 poz.
- Tytuł własny numeru
- Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
- Słowa kluczowe
- Kapitał ludzki, Agrobiznes, Zarządzanie jakością, Systemy jakości
Human capital, Agrobusiness, Quality management, Quality systems - Uwagi
- summ.
- Abstrakt
- Celem artykułu jest przedstawienie dostępnych systemów zarządzania jakością w polskim agrobiznesie. Szczególną uwagę zwrócono na proces doskonalenia zasobów ludzkich jako kluczowy element zarządzania jakością w firmie.
Quality management systems improvement is the important condition of the food economy firms competitiveness development. Implementation of formalised quality management mechanism like HACCP or ISO facilitate technological headway and organizational progress. But it is connected with management system changes, implementation costs and human resource improving necessity. The paper presents structure of particular quality management systems and their relationships. Then it is an example of personnel quality improvement project implementation with the cooperation of high schools society. Described agribusiness firm preparing ISO quality system introduction improves its labour force, changes motivation methods and decisions making processes. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- Hamrol A., Montura W. (1998): Zarządzanie jakością - teoria i praktyka. PWN, Warszawa.
- Jakość. Terminologia PN EN 28 402 ISO 8402. Warszawa. 1993.
- Karaszewski R. (1993): TQ M - zarządzanie przez jakość. TNOiK, Warszawa.
- Kołżyn-Krajewska D, Sikora T. (1999): HACCP - koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. SIT SPOZ, Warszawa.
- Sobol E. (1993): Mały słownik języka polskiego. PWN, Warszawa.
- Cytowane przez
- ISSN
- 0324-8445
- Język
- pol