BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mickiewicz Paweł, Mejszelis Monika, Szpon Jakub
Tytuł
Analiza transmisji cenowych występujących w branży brojlerów kurzych w latach 1996-2001, ze szczególnym uwzględnieniem kondycji finansowej hodowców
Analysis of Price Transmission in Poultry Sector in 1996-2001 Years with Particular Interest in Financial Situation of Growers
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 983, t. 2, s. 32-38, bibliogr 5.poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
Słowa kluczowe
Rynek żywności, Mięso drobiowe, Mechanizmy cenowe, Ceny produktów rolnych, Analiza cen, Analiza porównawcza
Food market, Poultry meat, Price mechanism, Agricultural prices, Price analysis, Comparative analysis
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem artykułu jest określenie zaistniałych zależności w transmisji cen w prostym łańcuchu marketingowym, występującym na rynku drobiowym. W tym celu przeprowadzono badania działania mechanizmu cenowego poprzez dokonanie analizy w zakresie: oceny rentowności i bieżącej płynności finansowej hodowców, zbadania relacji cenowych pomiędzy cenami skupu żywca i cenami detalicznymi mięsa drobiowego oraz cenami paszy, przeanalizowania transmisji cen w odniesieniu do rynku mięsa drobiowego.

At the present time, agricultural production in Poland is placed on the edge of profitability. Rates among manufacturing costs and market prices are one of factors effecting on its profitability. The aim of this elaboration is to present dependence of price transmission in marketing chain of poultry market. During the years 1996-2001 chicken meat market exerted trends of growth. Consumers positively reacted to decrease of chicken meat prices. As a result consuming of chicken meat was growing. However, during research period, situation of grower has become worse. Analyses of price rates in coherence with calculated index of yields, allow to conclude that price transmission on chicken market meat only partially come into being. First of all, consequence of decreases of retail prices have perceived grower. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Rembeza J. (2000): Model regionalnego zróżnicowania cen ziemniaków. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" nr 2-3.
  2. "Roczniki Statystyczne" 1996-2002. GUS Warszawa.
  3. Rynek drobiu i jaj. Raporty rynkowe (1996-2002). Wyd. IERiGŻ, Warszawa.
  4. Seremak-Bulge J. (1996): Poza kosztowe możliwości poprawy opłacalności produkcji zwierzęcej, Możliwości obniżenia kosztów produkcji zwierzęcej. Mat. Konf. Nauk. Balice, s. 45-56.
  5. Szpon J. (1999): Wpływ warunków makroekonomicznych i na krajowy rynek mięsa drobiowego w Polsce i krajach UE. "Zeszyty Naukowe AR w Szczecinie", nr 191, Oeconomica (35), s. 419-424.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu