BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Pałasz Lech
Tytuł
Rolnictwo ekologiczne w produkcji zdrowej żywności w Polsce i Unii Europejskiej
Ecological Agriculture in Healthy Food Production in Poland and in the European Union
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 983, t. 2, s. 167-176, bibliogr. 4 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
Słowa kluczowe
Rolnictwo ekologiczne, Rolnictwo, Produkcja proekologiczna, Produkcja żywności
Ecological agriculture, Agriculture, Pro-ecological production, Food production
Uwagi
summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
W artykule przedstawiono cel i rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce i w krajach Unii Europejskiej. Omówiono zagadnienia związane z rynkiem zdrowej żywności, uwzględniając popyt i podaż na żywność ekologiczną. Zaprezentowane dane liczbowe, dotyczące rolnictwa ekologicznego w UE obejmują lata 2000 i 2002, natomiast dane dotyczące Polski obejmują lata 1990-2002.

Paper genesis is connected with the one of rural society and farmers activation form it means ecological farming. Main goal of the work is to present status and development possibilities of ecological farming in Poland and European Union. Source materials were collected from references and empirical research. The paper is finished with practical conclusions. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Ekologia i Przegląd. "Przegląd" z 28 października 2002 r.
  2. Suchta M. (2002): Analiza i organizacja rynku żywności ekologicznej. Akademia Rolnicza w Szczecinie, Wydział Ekonomiki i Organizacji Gospodarki Żywnościowej. Szczecin (maszynopis).
  3. Szlagier-Jabłońska A. (2003): Warunki rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Warunki uzyskania atestu Stowarzyszenia Ekoland. Internet.
  4. Underwood A., Springen K., Piotrowska A. (opr. tekstu A. Fedorczyk): Żywność z certyfikatem ekologów. "Newsweek" z 06.10.2002 r.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu