BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Paczkowski Lech, Monkiewicz Jerzy
Tytuł
Jakość surowców rolnych z terenów zdegradowanych przez hutnictwo miedzi
The Quality of Agricultural Products from the Areas Polluted by the Copperworks
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 983, t. 2, s. 160-166, bibliogr. 10 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
Słowa kluczowe
Jakość produktów żywnościowych, Przemysłowe skażenia środowiska, Zagrożenia ekologiczne, Jakość produktów rolnych
Quality of food products, Industrial contamination of the environment, Ecological hazard, Quality of agricultural products
Uwagi
summ.
Abstrakt
W artykule poruszono problem jakości surowców rolnych w strefie oddziaływania hut miedzi Głogów i Legnica. Zaprezentowano wyniki badań nad jakością wybranych płodów rolnych i surowców zwierzęcych w świetle obowiązujących obecnie przepisów, określających dopuszczalne zawartości metali ciężkich.

The influence of the copper-works Głogów on the agricultural products, difficulties with selling, and as a consequence, the fall the farms' income. The paper presents the results of the research concerning the quality of the selected agricultural and animal products. It has been found out that they fulfill quality requirements expected from both human food and animal fodder. They can compete effectively on the market with products from areas that lack the negative influence of industrial emissions. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Baluk A. (1996): Zanieczyszczenia metalami ciężkimi (Cu, Pb, Zn, Cd, As) gleb i roślin z rejonu oddziaływania HM Głogów. Poznań (maszynopis).
  2. Baryłko-Pikielna N. (1995): Wpływ konsumenta na jakość żywności. Mat. Konf. Optymalizacja jakości wyrobów AE Kraków, s. 13-17.
  3. Jasiulewicz A. (2001): Poprawa konkurencyjności produktów spożywczych. "Rocz. Nauk. SERiA", T. III, z. 3. W-wa - Poznań - Białystok, s. 5-9.
  4. Mazurkiewicz A. (2001): Spożycie naturalne jako jedna z form zaspokajania potrzeb żywnościowych. Rocz. Nauk. SERiA T. III, z. 3. Warszawa - Poznań - Białystok, s. 54- 58.
  5. Monkiewicz J., Nicpoń J., Andrzejak R., Michalska K., Szkoda J., Beleć S., Romasz R. (2002): Sprawozdanie z badań monitoringowych zawartości metali ciężkich u bydła hodowanego w strefie ochronnej HM Głogów na podstawie wykonanych analiz pasz, krwi, mięśni i narządów krów. AR Wrocław (maszynopis).
  6. Nieżurawska M. (2001): Jakość żywności a preferencje konsumentów. "Rocz. Nauk. SERiA", T. III, z. 3. Warszawa - Poznań - Białystok, s. 34-38.
  7. Paczkowski L. (1995): Skutki degradacji środowiska rolniczego w rejonie HM Głogów i sposoby ograniczania strat w gospodarstwach rolnych. "Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu", Roi. LXIV nr 275, s. 75-96.
  8. Urban R. (1995): Czynniki wpływające na decyzje konsumentów podejmowane przy zakupie produktów mięsnych. "Gospodarka Mięsna" nr 6, s. 12-13.
  9. Zechałko-Czajkowska i in. (1997): Ocena zanieczyszczeń metalami ciężkimi produktów żywnościowych z rejonu oddziaływania HM Głogów w latach 1995-1997. AR Wrocław (maszynopis).
  10. Żuchowski J. (2002): Konsumencka ocena jakości produktów branży mięsnej. "Rocz. Nauk. SERiA", T. IV. z. 3. Warszawa - Bydgoszcz, s. 235-239.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu