BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Rembielak Grażyna
Tytuł
Jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w przemyśle mleczarskim na przykładzie wybranych mleczarni województwa łódzkiego
Quality as a Basic Instrument of Competitiveness in Diary Industry on the Example of Selected Dairies of the Lodz Voivodship
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 983, t. 2, s. 252-257, bibliogr. 9 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
Słowa kluczowe
Przemysł mleczarski, Konkurencyjność wyrobów, Zarządzanie jakością, Systemy jakości, Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, Normy ISO 9001
Dairy industry, Products competitiveness, Quality management, Quality systems, Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), ISO 9001
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na korzyści płynące z wysokiej jakości produktów mleczarskich. Jakość jest podstawowym instrumentem konkurencyjności w przemyśle mleczarskim, pomaga stworzyć korzystny wizerunek przedsiębiorstwa i jego produktów. W przemyśle mleczarskim znajdują zastosowanie dwa systemy jakości: ISO 9001:2000 oraz HACCP.

In the face of rich market competition companies make decisions to undertake various actions in order to win or keep customers. In the paper the role of quality in case of dairy products is presented. As an example there are shown the following quality in case of dairy products is presented. As an example there are shown the following quality systems: HACCP and the norm ISO 9001:2000. In order to illustrate the situation in Poland the results of research conducted in selected dairies of lodzkie voivodship were presented. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Berdowski J., Berdowski F.J., Kilkowska J. (2002): Zasady wdrażania nowej normy ISO 9001 wersja 2000 oraz niektóre aspekty metody HACCP zalecane do wdrożenia w zakładach mleczarskich. "Przegląd Mleczarski" nr l.
  2. Juran J.M. (1989): Juran on Leadership for Quality. The Free Press, A Division of Macmillian Inc., New York.
  3. PN-A-86002: 1999. Mleko surowe do skupu.
  4. Pałasz L. (2002): Rynek przemysłu mleczarskiego w warunkach integracji z Unią Europejską. Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu nr 941.
  5. Przybyłowski P., Krawczyk A. (2002): Kompatybilność systemu zarządzania jakością ISO 9001:2000 i systemu HACCP w przemyśle mleczarskim. "Przegląd Mleczarski" nr 4.
  6. Sektorowy Program Operacyjny "Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego i rozwój obszarów wiejskich ". Projekt. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. (2002). http://www.minrol.gov.pl/Publikacje/SOP_07_l O.doc 2003.01.18.
  7. Sztucki T. (1996): Marketing przedsiębiorcy i menedżera. AW Placet, Warszawa.
  8. Urban S. (1999): Marketing produktów spożywczych. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław.
  9. Ustawa z 11.05.2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. DzU 2001, nr 63, poz. 634.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu