BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Banaś Katarzyna
Tytuł
Problemy integracji w branży drobiarskiej
Integration Problems in Poultry Sector
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 980, s. 26-31, rys., bibliogr. 6 poz.
Tytuł własny numeru
Wyzwania stojące przed rolnictwem i wsią u progu XXI wieku
Słowa kluczowe
Hodowla zwierząt, Hodowla drobiu, Współpraca przedsiębiorstw, Materiały konferencyjne
Animal husbandry, Poultry farming, Enterprises cooperation, Conference materials
Uwagi
summ.
Kraj/Region
Polska Południowo-Wschodnia
Poland South-East
Abstrakt
W opracowaniu przedstawiono wyniki badań opinii producentów brojlerów, celem określenia ich potrzeb oraz możliwości tworzenia ogniw integrujących w branży drobiarskiej. Materiał badawczy zebrano za pomocą kwestionariusza do badań efektywności fermowej produkcji brojlerów, w 104 fermach w południowo-wschodniej Polsce w latach 1998-2000. Zapytano producentów o wylęgarnie, wytwórnie pasz oraz o ubojnie, z którymi współpracowali, jak również o cechy, decydujące o wyborze ubojni. Dodatkowo zebrano opinie producentów na temat potrzeby tworzenia ogniw integrujących w branży drobiarskiej oraz przyszłych ewentualnych korzyści płynących z takiej formy współpracy.

The connections of producers and slaughterhouses in poultry sector are being restored. The study comprises 104 chickens' producers in the south-eastern Poland running intensive chicken fattening. The producers co-operate with 15 feed plants, 25 hatcheries and 27 slaughterhouses. The 73 per cent answers of surveyed producers confirme advantages of the integration. For the producers an offered price in the most important factor which decides about the choice of a slaughterhouse. 34 per cent of surveyed producers have contracts with slaughterhouses. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamowicz M.: Rynek drobiu i jaj. Warszawa: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA) 2002.
  2. Dybowski G., Kobuszyńska M.: Analiza przekrojowa rynku drobiu i jaj oraz strategia rozwoju do 2005 roku. Warszawa: IERiGŻ 2002.
  3. Ekonomika produkcji rolniczej. Red. R. Kisiel. Olsztyn. ART 1999.
  4. Gilbreath T., Kosieradzka I., Kosieradzki J.: Integracja sposobem na znaczne obniżenie kosztów produkcji drobiarskiej. "Polskie Drobiarstwo" 1998 nr 10.
  5. Obidzińska E.: Kurczak zintegrowany. "BOSS Rolnictwo" 2001 nr 5.
  6. Wężyk S., Herbut E.: Rola krajowych organizacji producentów drobiu i pasz w integracji polskiego drobiarstwa. Materiały konferencji: Pakiety rolniczej oferty i poprawa pozycji rynkowej producentów poprzez ich kola i wspólnoty. Kraków 1998.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu