BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Chrobocińska Katarzyna, Florczyk Wojciech
Tytuł
Konkurencyjność w sektorze mięsnym na przykładzie ZM Morliny SA
The Competition in Meat Sector on the Example of ZM Morliny SA
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 980, s. 77-82, tab., bibliogr. 6 poz.
Tytuł własny numeru
Wyzwania stojące przed rolnictwem i wsią u progu XXI wieku
Słowa kluczowe
Konkurowanie na rynkach branżowych, Analiza otoczenia konkurencyjnego, Strategia konkurencji, Przemysł mięsny, Studium przypadku, Materiały konferencyjne
Competitiveness of products, Competitive environment analysis, Competition strategy, Meat industry, Case study, Conference materials
Uwagi
summ.
Abstrakt
Autorzy dokonali próby analizy otoczenia konkurencyjnego wybranego przedsiębiorstwa za pomocą metody M.E. Portera. Polegała ona na przeprowadzeniu analizy sektora działalności poprzez zbadanie pięciu czynników wpływających na kształtowanie się atrakcyjności sektora. W badaniach uwzględniono kolejne czynniki: siłę oddziaływania dostawców i możliwości wywierania przez nich presji na przedsiębiorstwa sektora, siłę oddziaływania nabywców i możliwość wywierania przez nich presji na przedsiębiorstwa sektora, natężenie walki konkurencyjnej wewnątrz sektora, groźbę pojawienia się nowych produktów, groźbę pojawienia się substytutów. Źródłem informacji był bezpośredni wywiad przeprowadzony z przedstawicielem ZM Morliny SA na początku 2003 roku. Wyniki badań przedstawione zostały przez autorów w postaci tabel.

In this article an analysis of competition's environment of ZM Morliny SA company is described, using the method named Porter's "five factors". Factor's influence on this enterprise are researched and it is stated that the most important factor is a competition inside the sector. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Gierszewska G., Romanowska M.: Analiza strategiczna przedsiębiorstwa. Warszawa: PWE 2000.
  2. Leat P., Kupiec B.E., Oughton E.: Konkurencyjność polskiego sektora rolno-spożywczego. "Przemysł Spożywczy" 1997 nr 6.
  3. Porter M.E.: Strategia konkurencji. Metody analizy sektorów i konkurentów. Warszawa: PWE 1996.
  4. Ranking firm 2000-2001. www.polityka.pl.
  5. "Roczniki Statystyczne". Warszawa: GUS 1997-2001.
  6. www.morliny.com.pl.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu